Terug naar overzicht

TRANSGENDER GEDENKDAG 2020

Op Transgender Gedenkdag staan we stil bij de 350 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. De Nationale Transgender Gedenkdag is dit jaar online te volgen in Zwolle en Amsterdam, op vrijdag 20 november. In Den Haag is een postercampagne.

De online herdenking in Zwolle wordt georganiseerd door Club T Zwolle en TNN, met ondersteuning van de gemeente Zwolle. Aan het woord komen onder andere de burgemeester van Zwolle, Peter Snijders en de voorzitter van TNN, Brand Berghouwer. Meer over de herdenking kun je lezen via het Facebook-evenement.

De online herdenking in Amsterdam wordt georganiseerd door Trans United Europe, TNN en P&G292, met ondersteuning van de gemeente Amsterdam. De uitzending vindt online plaats en is op YouTube te volgen. Meer informatie vind je op het Facebook-evenement.

Met steun van de gemeente Den Haag hangt in de week van 16 tot 24 november onze poster op groot formaat dwars door de stad. Ook in Zwolle kun je deze week de poster vinden. Met deze poster vragen we aandacht voor de veiligheid van transgender personen in Nederland.

350 slachtoffers herdacht

Tijdens de Transgender Gedenkdag 2020 staan we stil bij de 350 transgender mensen die tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 om het leven zijn gebracht vanwege hun trans-zijn.

Verreweg het grootste deel van de slachtoffers van transfobie wereldwijd is trans vrouw (98%). Maar liefst 79% van de slachtoffers in de VS is van kleur. Een groot deel van de vermoorde mensen (62%) was sekswerker.

“Ook in Nederland is de kwetsbaarheid van trans mensen met een migrantenafkomst in de samenleving complex,” legt Dinah Bons, voorzitter van Trans United Europe uit. “Naast afwijzing van familie en cultuur is er ook racisme en discriminatie door de ‘witte’ samenleving, dit veroorzaakt isolatie, waardoor men extra kwetsbaar is voor geweld en moord.”

Door met elkaar afscheid te nemen van de mensen uit onze community en hun levens te eren zorgen we dat hun namen niet vergeten worden. Samen vragen we aandacht voor transfobie en tonen we ons solidair met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Met de Transgender Gedenkdag vragen we ook aandacht voor de dagelijkse werkelijkheid waar transgender mensen wereldwijd mee te maken hebben. Ook hier in Nederland ben je niet altijd veilig als trans of genderdivers persoon. Deze week werd er een transgender vrouw in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn om het leven gebracht. Dit nieuws heeft de Nederlandse transgender gemeenschap diep geschokt. Het onderzoek is nog in volle gang, zodra er meer bekend is zullen we hierover berichten.

Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd. Daarom hangen er dit jaar in Den Haag en Zwolle posters in de openbare ruimte om de Transgender Gedenkdag meer bekendheid te geven. We hopen dat volgend jaar meer gemeenten zullen volgen.

Spreek je uit tegen transfobie

Hoe kan je zelf, of hoe kan jouw organisatie iets bijdragen aan de zichtbaarheid van de Transgender Gedenkdag?
⦁ Deel de Facebookpost van TNN of de posterafbeelding van de Transgender Gedenkdag op je eigen social-mediakanaal met hashtags als #TDOR2020 #saytheirname #translivesmatter, of plaats deze op je website.
⦁ Hang de transgendervlag halfstok. Wil je een transvlag aan schaffen dan kan dat bijvoorbeeld hier. Eventueel kun je ook een regenboogvlag halfstok hangen en je foto daarvan delen op sociale media met #TDOR2020.
⦁ Wil je samen met TNN je gemeente vragen om de transgendervlag voortaan halfstok te hangen? Gebruik deze voorbeeldbrief en neem contact op met TNN via [email protected].

[Bron/Foto Poster: TNN – Illustratie Transgender Gedenkdag: CC-George Larcher]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?