Terug naar overzicht

Veel aandacht voor kwetsbare LHBTI’s tijdens emancipatiedebat

Tijdens het debat met minister Ingrid van Engelshoven (OCW) over het Emancipatiebeleid op 2 november vroegen veel Kamerleden aandacht voor kwetsbare LHBTI’s. Het COC had daar in een brief op aangedrongen.

Zo vroegen D66 en GroenLinks om steun voor LHBTI-asielzoekers die zich in AZC’s vaak onveilig voelen. Minister Van Engelshoven beloofde daarover in gesprek te gaan met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel). Ook beloofde ze op aandringen van D66 en GroenLinks met minister Hugo de Jonge (VWS) te gaan praten over voortzetting van de steun aan Zonder Stempel. Dat is een project voor LHBTI’s met een beperking. Bij de behandeling van de VWS begroting eind november zal er naar verwachting aandacht zijn voor steun aan ‘roze’ ouderen.

Dak- en thuisloze LHBTI’s

De Tweede Kamer wil dat de regering tempo maakt bij de opvang van dak- en thuisloze LHBTI’s. De VVD-Kamerleden Zohair El Yassini en Kelly Regterschot willen dat er nog voor kerst 2020 een plan ligt en kregen daar bij de stemmingen op 10 november Kamerbrede steun voor. Kirsten van den Hul (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) pleitten voor veilige kleinschalige crisisopvangplekken voor dakloze LHBTI’s, die ook toegankelijk zijn voor jongeren onder de 18 jaar. Hun voorstel werd gesteund door alle fracties behalve PVV, Forum en Van Haga.

Transitieverlof

Op aandringen van GroenLinks, PvdA en D66 beloofde minister Van Engelshoven dat er nog dit jaar een rapport naar de Kamer gaat over de mogelijkheid van transitieverlof voor transgender personen. Dezelfde partijen vroegen de minister om een verbod op operaties aan de geslachtskenmerken van intersekse kinderen zonder expliciete toestemming. De minister zegde toe dat de Kamer daarover medio 2021 een rapport ontvangt. Verder komt er nog dit jaar een regeringsstandpunt over het verbieden van zogenaamde LHBTI-genezing.

Aanpak geweld

Vera Bergkamp en Kirsten van den Hul drongen aan op meer maatregelen tegen anti-LHBTI geweld. Bergkamp stelde voor om daarvoor extra geld beschikbaar te stellen. Over haar voorstel wordt in december gestemd.

Hoewel het debat met minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) op dat moment nog moest plaatsvinden, vroegen Kamerleden van SP, VVD, D66 en PvdA aandacht voor acceptatie van LHBTI-leerlingen op school. Een voorstel van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om maatregelen te treffen tegen scholen die geen aandacht besteden aan LHBTI-acceptatie, kreeg steun van alle partijen behalve CDA, PVV, ChristenUnie, SGP, Forum en Van Haga.

Polen en Hongarije

Onder meer Lenny Geluk (CDA), Zohair El Yassini (VVD) en Kirsten van den Hul (PvdA) vroegen aandacht voor de verslechterende situatie voor LHBTI’s in landen als Polen en Hongarije. Een voorstel van VVD en SP om de Nederlandse inzet voor LHBTI’s in de EU te versterken, kreeg steun van alle partijen behalve PVV, SGP, Forum en Van Haga. PvdA en D66 stelden voor dat Nederland zich internationaal blijft inzetten voor LHBTI-mensenrechten en kregen daarvoor steun van alle partijen behalve PVV, ChristenUnie, SGP, Forum en Van Haga.

Minister Van Engelshoven beloofde in gesprek te gaan met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om de Nederlandse steun aan Centraal- en Oost-Europese LHBTI-organisaties voort te zetten.

[Bron: COC NL – Foto minister Van Engelshoven: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?