De wijziging van het donatiebeleid voor bloedplasma is teleurstellend, vindt COC Nederland. De belangenorganisatie reageert daarmee op een aankondiging van bloedbank Sanquin in het NOS Radio 1 Journaal van maandag 16 november.
In die radio uitzending liet een woordvoerder van Sanquin weten dat voor plasmadonatie dezelfde regels gaan gelden als voor bloeddonatie: homo- en biseksuele mannen mogen alleen doneren als ze vier maanden geen seks hebben gehad met een andere man.
“Heel teleurstellend”, zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug over het besluit. “Het betekent dat homo- en biseksuele mannen in praktijk nog steeds geen plasma mogen doneren als ze vaker dan eens per vier maanden seks hebben. En ik gun iedereen vaker dan eens per vier maanden seks.”
“Het is tijd voor een donatiebeleid waarin de vraag of je veilige seks hebt centraal staat, niet de vraag met wie je seks hebt”, aldus de COC-voorzitter.
Het COC dringt al lang aan op een donatiebeleid zonder discriminatie. Ook de Tweede Kamer vroeg de regering in december 2019 om te onderzoeken of seksueel risicogedrag het criterium voor donatie kan worden. Van dat onderzoek is sindsdien niets meer vernomen.
Het COC wordt de afgelopen tijd regelmatig benaderd door homo- en biseksuele mannen die plasma willen doneren om mensen te helpen herstellen van covid-19. Zij worden door Sanquin geweigerd en vinden dat discriminerend. Sanquin roept iedereen die van covid-19 is genezen op om plasma te doneren voor een middel dat covid-patiƫnten helpt bij hun herstel. De bloedbank weigert plasma van homo- en biseksuele mannen.
Op dit moment mogen mannen die ooit seks hebben gehad met een man van Sanquin hun hele leven geen plasma meer doneren.
Het COC spreekt op maandagmiddag 16 november met minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en Sanquin over het donatiebeleid voor bloed en plasma.
[Bron: COC NL – Foto Bloeddonatie: CC-MartinD]