Terug naar overzicht

Presentatie arbeidsvoorwaarden regenbooggezinnen

Donderdag 14 januari geeft Meer dan Gewenst een online presentatie over de mogelijkheden voor het verruimen van arbeidsvoorwaarden binnen bedrijven ten behoeve van regenbooggezinnen.

Helaas is bij diverse gezinsvormen de feitelijke situatie niet (of pas na lange tijd) hetzelfde als de juridische situatie. Dat betreft vooral regenbooggezinnen, maar ook andere gezinnen (bijvoorbeeld bij draagmoederschap of adoptie).

Daardoor komen ouders die feitelijk wel de zorg voor een kind dragen (maar juridisch niet/nog niet de officiële ouder zijn), niet in aanmerking voor regelingen als partnerverlof, ouderschapsverlof, zorgverlof, calamiteitenverlof etc. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een derde ouder die het kind niet kan erkennen omdat er al twee juridische ouders zijn of een homo-vader die zijn dankzij draagmoederschap geboren kind nog niet kan adopteren omdat daar een tijd overheen gaat. Officieel krijg je dan geen verlof.

Bedrijven kunnen daar zelf iets aan doen. HEMA heeft dit vorig jaar al gedaan. Zij geven de ouders die bij Hema werken en door hun gezinsvorm geen recht hebben op partnerverlof, toch dat verlof.

Meestal zijn bedrijven helemaal niet op de hoogte van het feit wat er aan schort en zijn ze heel welwillend om ‘regenboogvriendelijk’ te zijn en om dit op te pakken, maar iemand moet het aanhangig maken bij de juiste mensen. Ook is de situatie veranderd sinds het invoeren van het partnerverlof op 1 juli 2020.

Hopelijk gaan veel bedrijven in de voetsporen treden van HEMA! Jullie hulp is daarbij van groot belang! Meer dan Gewenst geeft daarom een (online) presentatie hierover voor HRM-medewerkers, vakbondsmensen, regenboogbedrijfsnetwerken etc. etc. Iedereen die hier meer over wil weten, is van harte welkom om de presentatie bij te wonen. Ook als je niet op een HRM-afdeling werkt, kun je deze presentatie volgen en proberen dingen aanhangig te maken bij het bedrijf waar je werkt.

Bestuurslid Sara Coster zal namens Meer dan Gewenst uitleggen wat eraan schort met de verlofregelingen voor ‘andere gezinsvormen’ en ze zal tips geven wat je zelf kunt proberen te doen binnen jouw bedrijf. Er is iemand van HEMA aanwezig, twee bestuursleden van Meer dan Gewenst en Nicoline Grijmans-Veenendaal, advocate gespecialiseerd in familierecht, evenals mensen van bedrijven waar er aan deze regeling wordt gewerkt.

Hopelijk zullen veel mensen deze online bijeenkomst bijwonen en de relevante onderwerpen vervolgens bij hun HRM-afdeling aanhangig maken. You can make the difference!

De online sessie wordt gegeven op donderdag 14 januari 2021 van 12.00 tot 13.00 uur. Je kunt je opgeven bij MdG-bestuurslid Sara Coster via [email protected].

[Bron: Meer dan Gewenst – Foto Meeroudergezin: Janus van den Eijnden voor COC NL]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?