Terug naar overzicht

Check Rainbowvote, de kieswijzer voor de regenbooggemeenschap

Nog maar een paar dagen tot aan de verkiezingen. Zijn LHBTI-zaken voor jouw van belang bij je keuze in het stemhokje? Check dan Rainbowvote.NU, COC’s kieswijzer voor de regenbooggemeenschap.

Op Rainbowvote.NU vind je standpunten van partijen over LHBTI-kwesties. Wat gaan partijen bijvoorbeeld doen tegen discriminerend geweld en voor acceptatie in het onderwijs? Moet het eenvoudiger worden om je geslachtsregistratie te wijzigen? Worden onnodige en onvrijwillige operaties op intersekse kinderen verboden? En wat gaan partijen doen tegen discriminatie om een stapeling van gronden, zoals huidskleur en genderidentiteit (intersectionaliteit)?

Regenboogkandidaten
Op Rainbowvote.NU staan profielen van regenboogkandidaten: kandidaat-Kamerleden die zich identificeren als LHBTI of die zich in het bijzonder voor LHBTI’s willen inzetten. Je kunt op de website ook COC’s Regenboog Verkiezingsdebat terugkijken en je vindt er verkiezingsspecials van OUTtv.

Stemgedrag
Het is natuurlijk niet alleen belangrijk wat partijen vinden, maar ook wat ze dóen. Daarom biedt Rainbowvote.NU een voting record, waarin je ziet hoe partijen in de Kamer de afgelopen tijd over belangrijke LHBTI-kwesties stemden.

Op de website staan standpunten van VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50PLUS, Code Oranje, Bij1, Lijst Henk Krol, Volt en Splinter. Alle partijen met minstens 1 zetel in de Kamer en/of in de opiniepeilingen zijn uitgenodigd voor deelname aan Rainbowvote.NU. De volgende partijen zijn wel uitgenodigd, maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd: PVV, ChristenUnie, SGP, DENK, Forum voor Democratie en JA21.

Bij het tot stand komen van Rainbowvote.NU werkte het COC nauw samen met Transgender Netwerk Nederland, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID en Bi+ Nederland.