COC Nederland is gelukkig dat er een einde komt aan discriminatie van homo- en biseksuele mannen in het bloeddonatiebeleid. Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en bloedbank Sanquin maakten hun besluit hierover op donderdagmiddag 11 maart bekend in een gesprek met het COC. Het COC heeft zich jarenlang ingezet voor de beleidswijziging.
‘Straks wordt je als homo- of biseksuele man eindelijk niet meer uitgesloten om wie je bent, wanneer je een ander wilt helpen door bloed te doneren,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We zijn gelukkig dat aan deze pijnlijke vorm van onderscheid tussen homo-, bi- en heteroseksuele mannen nu een einde komt. Dat is heuse doorbraak.’
Oosenbrug: ‘we hebben altijd gepleit voor een zo veilige mogelijke bloedvoorraad met zo min mogelijk discriminatie. We zijn blij dat het nieuwe beleid aan die beide criteria voldoet.’
Sanquin maakte in het gesprek bekend dat homo- en biseksuele mannen in een monogame en duurzame relatie naar verwachting vanaf 1 september bloed mogen doneren. Ongeveer een jaar later verwacht de bloedbank ook homo- en biseksuele mannen met wisselende contacten te kunnen toelaten, mits ze veilige seks hebben, bijvoorbeeld door een condoom te gebruiken. Verder gaat Sanquin zich inzetten voor een soortgelijk beleid bij plasmadonatie.
De medische adviesraad van Sanquin verwacht unaniem dat de beleidswijziging geen risico’s oplevert voor de bloedvoorraad.
Het COC heeft zich jarenlang ingezet voor een einde aan discriminatie bij bloeddonatie. De organisatie voerde talloze gesprekken met bewindslieden, Kamerleden en de bloedbank. De uitzondering voor homo- en biseksuele mannen is drie decennia van kracht geweest.
Bij het gesprek met minister Van Ark en de bloedbank waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP). Zij zijn voor hun gezondheid afhankelijk van een veilige bloedvoorraad en bezinnen zich momenteel op hun standpunt. Het COC hecht er aan te onderstrepen dat het de gesprekken met de NVHP heeft ervaren als prettig, opbouwend en met veel respect was voor elkaars positie.
De beleidswijziging betekent dat homo- en biseksuele mannen in een monogame en duurzame relatie in praktijk ook echt bloed kunnen doneren. Op dit moment geldt dat ze pas vier maanden na hun laatste seksuele contact bloed mogen doneren, waardoor bloeddonatie door seksueel actieve homo- en biseksuele mannen in feite nog steeds onmogelijk is. In het gesprek met minister Van Ark heeft het COC voorgesteld dat ook heteroseksuele bloeddonoren gevraagd wordt naar condoomgebruik en monogamie, om zo de veiligheid van de bloedvoorraad te optimaliseren en onderscheid te minimaliseren.
[Bron: COC NL – Foto Donorbloed: CC-MartinD]