Terug naar overzicht

Vlag uithangen: 20 jaar opengesteld huwelijk voor paren van gelijk geslacht

COC Nederland, de Amsterdamse welzijnsstichting SOOZ (Stichting Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid) en Gaykrant roepen burgers, bedrijven, gemeenten en instellingen in Nederland op om op donderdag 1 april massaal de Regenboogvlag uit te hangen.

Op 1 april vieren we dat het precies op deze dag twintig jaar geleden is dat het burgerlijk huwelijk tussen mensen van gelijk geslacht werd opengesteld. Nederland was in 2001 het eerste land ter wereld dat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht openstelde. Nederland schreef daarmee geschiedenis. Aan het openstellen ging een jarenlange strijd vooraf door de lhbti-gemeenschap en politici. Sindsdien hebben tal van andere landen het Nederlandse initiatief gevolgd.

Met de openstelling van het huwelijk werd Nederland koploper op het gebied van lhbti-emancipatie. Die toekenning van gelijke rechten aan lhbti in Nederland is nog lang niet voltooid. Lhbti in Nederland hebben nog regelmatig te maken met uitsluiting, geweld en discriminatie. Met een stapeling van anti-discriminatiegronden zijn de uitdagingen voor hen nog groter. Daarnaast is de openstelling van het huwelijk nog niet gerealiseerd in het hele Koninkrijk der Nederlanden.

COC Nederland, SOOZ en Gaykrant roepen op om op 1 april met het hijsen van de regenboogvlag deze mijlpaal feestelijk te vieren en blijvende aandacht te vragen voor een gelijkwaardige positie voor lhbti.

Marie Ricardo (directeur COC Nederland): “Het 20-jarig jubileum van de openstelling van het huwelijk valt samen met COC’s 75-jarig bestaan. De strijd voor gelijke rechten en een gelijkwaardige positie voor lhbti kent een lange adem. De openstelling van het huwelijk liet zien dat verandering en het omarmen van diversiteit mogelijk is. Daar kunnen we trots op zijn.” 

Jelle Houtsma-Grech (directeur welzijnsstichting SOOZ): “Met de openstelling van het huwelijk is een belangrijke stap gezet in het vanzelfsprekender maken van andere samenlevingsvormen in ons land. Die vanzelfsprekendheid laten zien in bedrijven en maatschappelijke buurtvoorzieningen is belangrijk in de verdere ‘normalisering’ van de diversiteit die ons land zo mooi maakt.”

Paul Hofman (adjunct-hoofdredacteur Gaykrant): “De openstelling vormde een grote impuls voor de acceptatie van LHBTIQ-ers. Echt een mijlpaal.”