COC Nederland is blij met het voornemen van D66, VVD, PvdA en GroenLinks om LHBTI-genezing te verbieden. De vier partijen maakten op vrijdag 4 juni bekend te werken aan een eigen wetsvoorstel, nu de regering voorlopig niet met een verbod komt.
Het COC pleit, met activisten en religieuze LHBTI-organisaties als LKP en Maruf, al negen jaar voor een verbod. Tien politieke partijen beloofden in maart in COC’s Regenboogakkoord om dat te regelen. Maar minister De Jonge (VWS) schreef op 29 mei aan de Kamer dat het kabinet voorlopig niet met een verbod komt.
‘Mooi dat deze vier partijen nu zelf het heft in handen nemen en een einde maken aan het getreuzel van het kabinet,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug op de aankondiging van D66, VVD, PvdA en GroenLinks. ‘LHBTI-genezing is een fabeltje, mensen gaan er aan kapot. Je bent goed zoals je bent. Elke dag zonder verbod is er één te veel.’
Een petitie voor een verbod op ‘LHBTI-genezing’ werd de afgelopen drie dagen door 3 duizend mensen getekend. Hij werd gestart door Jacques Zonne en gesteund door het COC. Zonne was zelf slachtoffer van zogenaamde LHBTI-genezing. Als jongeman werd hij 2 jaar lang opgesloten om van zijn homoseksualiteit te ‘genezen’.
Het wetsvoorstel wordt geschreven door Jeanet van der Laan (D66), Hatte van der Woude (VVD), Habtamu de Hoop (PvdA) en Lisa Westerveld (GroenLinks).
Van der Laan (D66): “Homoseksualiteit is geen ziekte die genezen moet worden, of iets onwenselijks, waar je mensen even van af moet helpen. Je seksuele identiteit is onderdeel van wie je bent, in Nederland moet daar alle vrijheid voor zijn. Het is te gek voor woorden dat in ons land nog steeds homogenezingen plaatsvinden om iemands identiteit te veranderen of te onderdrukken. Dat is schadelijk en kwetsend. Er moet zo snel mogelijk een einde aan komen.”
Van der Woude (VVD): “Homogenezing is middeleeuws, stompzinnig en traumatisch voor de jongeren die eraan onderworpen worden. De VVD strijdt al langer voor een totaalverbod op deze praktijken en ik ben er trots op om deze wet nu samen met D66, PvdA en GroenLinks te mogen schrijven. Jezelf kunnen zijn moeten we aanmoedigen, niet ‘genezen’.”
Habtamu de Hoop (PvdA): “Het is niet te bevatten dat zoiets als homogenezing nog steeds bestaat in een land als Nederland. Dat moeten veranderen wat je diep van binnen bent is niet alleen vernederend, maar ongelofelijk traumatisch. Alsof je überhaupt zelf kunt kiezen op wie je verliefd wordt. Het is pijnlijk dat dit initiatiefwetsvoorstel nog nodig is, dit kabinet had deze middeleeuwse praktijken allang moeten verbieden, maar ondanks herhaaldelijke verzoeken weigeren ze dit te doen.”
Lisa Westerveld (GroenLinks): “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om conversietherapieën uit te voeren is onaanvaardbaar. ‘Homogenezing’ zorgt voor psychische schade, depressies en zelfs zelfdoding. Dit moet zo snel mogelijk strafbaar gesteld worden.” Diverse partijen, waaronder de SP, Volt, BIJ1 en PvdA stelden eerder Kamervragen over de weigering van het kabinet om ‘LHBTI-genezing’ te verbieden.
Uit onderzoek in opdracht van het kabinet blijkt dat zogenaamde ‘LHBTI-genezing’ niet leidt tot verandering van de seksuele- of genderidentiteit. Wel leidt het bij bijna alle betrokkenen tot ernstige problemen, variërend van depressies tot suïcidale gedachten, eetproblemen en seksuele problemen.
Volgens de LHBTI-mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties kan ‘LHBTI-genezing’ worden beschouwd als marteling en moet het worden verboden.
Er zijn in Nederland zeker vijftien aanbieders van ‘LHBTI-genezing’, vooral in pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten. Er zijn in ons land 68 slachtoffers van de ‘therapieën’ gevonden, maar waarschijnlijk gaat het daarbij om het topje van een ijsberg. Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de LHBTI-gemeenschap er mee te maken.
Landen als Duitsland, Malta, Oostenrijk en delen van de VS en Australië hebben al een wettelijk verbod op ‘LHBTI-genezing’. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Ierland en Canada en veel andere landen werken aan een verbod.
[Bron: COC NL – Foto: SPLC]