Terug naar overzicht

ANP gaat genderneutrale voornaamwoorden gebruiken

DEN HAAG (ANP) Persbureau ANP stapt over op het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden. Bronnen of andere mensen in het nieuws die aangeven niet als man of vrouw aangeduid te willen worden, krijgen niet langer het voornaamwoord ‘hem’ of ‘haar’ maar ‘die’, ‘hen’ of ‘hun’.

“We gaan met deze aanpassing in ons stijlboek mee met maatschappelijke ontwikkelingen”, zegt ANP-hoofdredacteur Freek Staps. Steeds meer genderdiverse personen in het nieuws maken duidelijk zich niet te herkennen in de wijze waarop ze beschreven worden.

Het persbureau levert aan nagenoeg de hele Nederlandse journalistiek nieuwsberichten, fotografie en radiobulletins. Of deze afnemers de aangepaste aanduidingen overnemen, is aan de media zelf.

Vanaf 3 juni 2021 gebruikt het ANP voor personen die dat zelf aangeven ‘die’ in plaats van ‘hij’ en ‘zij’. De woorden ‘hem’ of ‘haar’ worden vervangen door ‘diens’. Ook ‘hen’ en ‘hun’ kunnen gebruikt worden als voornaamwoorden.

“Mensen die buiten de hokjes ‘man’ of ‘vrouw’ vallen worden in het nieuws vaak alsnog in een van die hokjes geduwd”, zegt voorzitter van belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland Brand Berghouwer.

“Het ANP laat nu zien dat het heel eenvoudig is om op correcte wijze over non-binaire mensen te berichten.” Het ANP is niet het eerste Nederlandse medium dat deze aanpassing doorvoert. Voor de invoering van de nieuwe taalregels werd advies ingewonnen bij een relevant aantal media dat ANP-berichtgeving overneemt en soms zelf ook al aanpassingen heeft doorgevoerd.

“Taal leeft, soms schuurt of wringt dat”, zegt Staps. Maar nieuw taalgebruik went ook en om misverstanden bij de lezer of luisteraar te voorkomen wordt in elk bericht met deze nieuwe aanduidingen het gebruik uitgelegd, volgens het persbureau. Het ANP gaat de aanpassing blijvend evalueren en past deze opnieuw aan wanneer daartoe aanleiding is.