Terug naar overzicht

Veel regenboogkleuren in Hongaars voetbalstadion

In de Puskás Aréna in Budapest waren zondagavond tijdens de wedstrijd Nederland – Tsjechië veel regenboogkleuren te zien. COC en anderen hadden daartoe opgeroepen als protest tegen de Hongaarse anti-LHBTI wet en als steun in de rug voor Hongaarse LHBTI personen.

Veel fans hadden regenboogattributen meegenomen, maar ook adverteerders gebruikten de regenboogkleuren massaal in hun reclames langs het veld.

Zo verscheen in een Heinekenreclame langs het veld de tekst ‘Cheers to all fans’ in regenboogkleuren en TikTok deed hetzelfde met de tekst ‘Where all fans play’. Volkswagen gebruikte de regenboogkleuren als achtergrond voor haar advertenties, en Booking gebruikte de kleuren van de Progress Pride vlag, waarin naast de regenboog ook kleuren zijn toegevoegd die aandacht vragen voor mensen van kleur en transgender personen.

Ook veel fans in Budapest gaven gehoord aan de oproep om de regenboogkleuren te tonen, met attributen, schmink, kleding en vlaggen.

Er was zelfs een speciale afvaardiging van de Roze Règâhs naar Hongarije afgereisd om bij de wedstrijd van zich te laten horen. De Roze Règâhs is een supportersclub die zich inzet voor acceptatie van LHBTI’s in de sport, het voetbal en bij ADO Den Haag in het bijzonder. Ook zij brachten regenboogvlaggen en attributen mee en droegen shirts met de tekst ‘Gay is oké’. Ze waren onder meer te zien in het NOS Journaal en RTL Nieuws.

Supporter Matthijs van Muijen, die zich in Rotterdam actief inzet voor acceptatie in de sport, reisde met de Roze Règâhs mee naar Budapest en ging naar het stadion in een complete regenboogoutfit (foto). De regenboogsupporters kregen over het algemeen positieve reacties, ook van Hongaarse fans en inwoners van Budapest. Zo werd de foto van Matthijs gemaakt door een Hongaarse voetbalfan.

Hongaarse beveiligers van de speciale fanzone voor Oranjefans reageerden minder positief. Fans met regenboogattributen werden door de bewakers meewarig aangekeken en regenboogvlaggen moesten volgens de bewakers in kluisjes worden opgeborgen. Aanvankelijk leek het verbod op de regenboog van voetbalbond UEFA te komen.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemde het afpakken van de regenboogvlaggen zondagmiddag in een reactie ‘onacceptabel’. Oosenbrug: ‘We zien voor het eerst openlijk voetbalfans met regenboogvlaggen feestvieren, het afpakken van de vlaggen is foute een boodschap aan jonge LHBTI-voetballers: blijf maar in de kast zitten. Ze willen vijftig jaar terug, net als Viktor Orbán met zijn wetgeving.’

Kort daarna liet de UEFA op Twitter weten dat het verbannen van de regenboogvlag uit de fanzone een initiatief was van de lokale autoriteiten, en dat de regenboogvlag wat de voetbalbond betreft in de stadions ‘zeer welkom’ is.  

Georginio Wijnaldum, aanvoerder van het Nederlands Elftal, droeg zoals eerder aangekondigd een speciale One Love-aanvoerdersband. Daarmee wilde het Elftal volgens Wijnaldum zijn steentje bijdragen na het aannemen van de Hongaarse anti-LHBTI wet.

Ook in Nederland hingen zondag veel regenboogvlaggen uit om Hongaarse LHBTI personen te steunen en te protesteren tegen de anti-LHBTI wet. Regionale COC-verenigingen hadden daartoe vorige week opgroepen

Ondanks de vrolijke regenboogkleuren in het stadion, was de uitkomst van de match minder vrolijk; zoals bekend verloor het Nederlands Elftal met 2-0 van Tsjechië.

Bron: COC NLD, Beeld van de uitzending van de wedstrijd van het Nederlands Elftal op 27 juni, beeld Matthijs van Muijen met regenboogvlag –  foto Matthijs van Muijen.