Terug naar overzicht

Gerard Spong in actie tegen willekeur OM rondom discriminatie LHBTI’s

Leon Houtzager van COC Rotterdam is een rechtszaak gestart om te zorgen dat dominee Anthonie Kort uit Krimpen aan den IJssel wordt vervolgd. Dominee Kort kwam in maart in opspraak omdat hij opriep om homo’s ‘uit te bannen’. Leon vond steun bij de gerenommeerde advocaat Gerard Spong, en de zaak wordt op 28 juli behandeld door het gerechtshof. Je kunt Leon’s actie financieel steunen met een Tikkie.

COC Rotterdam doet hieronder verslag.

Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten een raadkamerzitting te organiseren op woensdag 28 juli 2021 om 15:00 uur rondom de aangifte tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Dominee Kort kwam op 30 maart 2020 in opspraak, omdat hij in een brief aan de gemeente Krimpen aan den IJssel opriep om homo’s uit te bannen. Omdat wij LHBTI’s accepteren in onze samenleving roepen wij het coronavirus op ons af, zo suggereerde hij in zijn brief. Leon Houtzager, homo en destijds inwoner van Krimpen aan den IJssel, deed hiervan op 5 april 2020 aangifte wegen discriminatie, groepsbelediging en aanzetten tot haat.

Op 25 februari was onze secretaris van COC Rotterdam, Leon Houtzager, in het programma BOOS van Tim Hofman naar aanleiding van zijn aangifte tegen dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. Dominee Kort kwam in opspraak, omdat hij in een brief aan de gemeente vroeg om homo’s uit te bannen. Omdat wij LHBTI’s accepteren in onze samenleving roepen wij het coronavirus op ons af, zo suggereerde hij in zijn brief. In deze aflevering, met inmiddels meer dan een miljoen kijkers, werd uitgelegd dat het Openbaar Ministerie weliswaar erkende dat er sprake was van discriminatie en groepsbelediging, maar deze zaak niet wilde oppakken vanwege artikel 6 van de grondwet.

Tegen deze uitspraak van het Openbaar Ministerie is Leon in bezwaar gegaan en met succes. Het gerechtshof in Den Haag heeft Leon uitgenodigd voor een raadkamerzitting op woensdag 28 juli om 15:00 uur. En er is meer goed nieuws. Niemand minder dan Gerard Spong van Spong Advocaten heeft besloten Leon te zullen bijstaan tijdens deze zitting.

“Ik ben ontzettend trots om te melden dat niemand minder dan Gerard Spong mij gaat steunen in deze zaak. Ik heb inmiddels een ontzettend fijn gesprek met hem gehad. Samen met de heer Spong ga ik mijn uiterste best doen om de rechters ervan te overtuigen dat het OM een verkeerde beslissing heeft gemaakt en deze zaak alsnog moet oppakken,” vertelt Leon Houtzager. “Maar ik heb wel jullie hulp nodig. Ik ga namelijk wat kosten maken. 5.000 euro om precies te zijn. Ik zou het ontzettend waarderen als jullie een donatie willen doen door mij een Tikkie te sturen. Het geld zal beheerd worden door COC Nederland en alles wat overblijft zal ten goede komen aan LHBTI-acceptatie in de biblebelt. Meer informatie hierover vinden jullie op de website van COC Nederland. Er is ook een GoFundMe pagina in de lucht maar daarop de hele uitleg.”

“Als ik in het gelijk gesteld word dan zal dit een enorme verandering voor Nederland betekenen. Gerard Spong en ikzelf zijn namelijk van mening dat toetsingsmethode waarmee discriminatie, groepsbelediging en haat zaaien nu wordt vastgesteld verouderd is en toe is aan vernieuwing. Ons uitgangspunt is dat artikel 6 niet gebruikt mag worden als excuus om andere wetten te overtreden. Niemand zou boven de wet mogen staan, ook een dominee niet. De Tweede Kamer kijkt mee en rechters krijgen nu de kans hier jurisprudentie over te schrijven. Met een uitspraak in mijn voordeel kunnen we een duidelijk signaal afgeven dat het haat zaaien richting LHBTI’s, door wie dan ook, moet stoppen,” aldus Leon Houtzager.