Het COC roept Feyenoord op om de aanslag op de Roze Kameraden krachtig te veroordelen. De organisatie reageert hiermee op de brandstichting bij de sportschool van één van de oprichters van de nieuwe LHBTQI+-supportersvereniging van Feyenoord. De brandstichting gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. Het pand was ook beklad met anti-homoleuzen en een doodsbedreiging.
Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland en zelf Feyenoord-supporter: “Wat moet je met dit soort figuren die zover gaan in hun haat dat ze overgaan tot brandstichting bij aanhangers van dezelfde voetbalclub? Deze hate crime moet door politie en justitie, maar ook Feyenoord keihard worden aangepakt. Mocht het inderdaad om Feyenoord-supporters gaan die deze laffe daad hebben begaan dan zou Feyenoord met een stadionverbod een krachtig signaal afgeven dat er binnen de club en het Legioen geen plaats is voor homofobie.”
Arjan Beune, voorzitter COC Rotterdam, is in nauw contact met de leden van Roze Kameraden. “Het zou de leiding van Feyenoord sieren om uit hun bestuurskamer te komen om deze aanslag te veroordelen en de Roze Kameraden als supportersgroep te erkennen. Voetbal is volkssport nummer 1 en óók vele LHBTI’s houden hiervan en mogen zich in ons land verenigingen. De Roze Kameraden zijn erg geschrokken, maar gelukkig ook strijdbaar. Zij krijgen al de steun van de KNVB, nu moet hun eigen voetbalclub ze publieke rugdekking geven.”
Vorige week werd de Roze Kameraden officieel als vereniging opgericht tijdens een feestelijke bijeenkomst, waarbij ook een vertegenwoordigers van de KNVB, COC en de Rotterdamse locoburgemeester Bert Wijbenga aanwezig waren. Er was geen vertegenwoordiging van Feyenoord.
Oosenbrug: “Na de brand in een studentenflat in Amsterdam-West, is dit de tweede aanval op onze gemeenschap in een paar dagen tijd. Ik verwacht dat Rutte en Kaag nu de urgentie ook duidelijk voelen en het vorig jaar aan de Minister van Veiligheid en Justitie aangeboden actieplan tegen anti-LHBTI-geweld ten uitvoer gaan brengen.“
Het COC pleit in het actieplan onder meer voor hogere wettelijke straffen bij discriminerend geweld, gespecialiseerde discriminatierechercheurs bij de politie en meer tijd en geld voor de agenten van Roze in Blauw. Ook wil de organisatie dat er meer aandacht komt voor intersectionaliteit: mensen die te maken hebben met discriminatie wegens een combinatie van non-discriminatiegronden. Om geweld te voorkómen wil het COC dat scholen meer en betere aandacht besteden aan acceptatie van iedereen ongeacht seksuele gerichtheid, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken.
Foto: Arjan Beune en Astrid Oosenbrug bij de oprichtingsbijeenkomst van de Roze Kameraden.