Terug naar overzicht

Wereldwijd 375 transgender mensen vermoord in het afgelopen jaar

TNN: De Transgender Gedenkdag op 20 november herdenkt 375 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. De cijfers werden onlangs gepubliceerd door de Europese organisatie Transgender Europe. Het afgelopen jaar telt het hoogste aantal moorden sinds de cijfers worden bijgehouden.

Maria Eduarda, een 22-jarige student verpleegkunde werd door twee mannen op een motor doodgeschoten terwijl ze in Piripiri in Brazilië op straat liep. De 25-jarige Courtney Eshay Key werd tijdens kerstmis 2020 doodgeschoten in Chicago. Paula Migeon (50) werd verkracht en vermoord in haar eigen woning in Reims in Frankrijk.   Dit zijn een paar namen van de lijst van 375 mensen die in de afgelopen twaalf maanden (tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021) zijn vermoord om hun genderidentiteit. Het Transgender Murder Monitoring Project van Transgender Europe houdt jaarlijks bij wie de dodelijke slachtoffers zijn van transfobie. De afgelopen 12 maanden telde het hoogste aantal sinds de telling in 2008 begon. 

De meeste slachtoffers zijn trans vrouwen, het land waar de meeste moorden plaatsvinden is Brazilië. 58% van de slachtoffers zijn sekswerkers en in Europa is 43% van de slachtoffers migrant. Veel slachtoffers komen niet terug in de statistieken omdat niemand hun dood rapporteert. Ook zelfdoding, een veel voorkomende doodsoorzaak onder trans personen, is niet meegerekend in de cijfers.  

Herdenking
Wereldwijd worden op of rond 20 november herdenkingen gehouden. Dit jaar zijn er online herdenkingen vanuit Amsterdam en Zwolle. Hierbij kun je aanwezig zijn via livestream. Tijdens de herdenkingen worden de namen van alle slachtoffers voorgelezen.Transgender Gedenkdag vraagt ook aandacht voor de dagelijkse werkelijkheid waar transgender mensen wereldwijd mee te maken hebben. Ook in Nederland ben je niet altijd veilig als trans of genderdivers persoon. Dagelijks hebben mensen die afwijken van de gendernorm te maken met uitsluiting en discriminatie. Zo worden trans personen in Nederland 7 keer zo vaak mishandeld of daarmee bedreigd.
De Transgender Gedenkdag is in 1999 in de Verenigde Staten ontstaan, en wordt nu wereldwijd op talloze plaatsen georganiseerd, sinds 2007 ook in Nederland. Sinds 2008 houdt het Transgender Murder Monitoring Project de cijfers systematisch bij.