Cybersecurity-expert en voorzitter COC Nederland Astrid Oosenbrug uit Berkel en Rodenrijs ontvangt de Vrouw in de Media Award 2021 voor Zuid-Holland. Oosenbrug heeft zich in 2021 volgens 30 procent van de stemmers het beste in de media geprofileerd. Ze is volgens de stemmers heel zichtbaar in de media, wanneer het er toe doet. Ze weet zich helder en to the point uit te spreken en is zichtbaar gepassioneerd. Expert diversiteit en inclusie Joan Nunnely uit Rotterdam eindigde met 22 procent op de tweede plaats. Agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter ontving 19 procent van de stemmen en werd daarmee derde.
De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Voor de nominaties van de regionale VIDM-award werd gekeken naar aanwezigheid in de regionale media en/of naar rolmodellen die al wel in de landelijke of vakmedia komen, maar vaker op de radar van de regionale media mogen zijn.
Over de winnares
Astrid Oosenbrug is oud-Tweede Kamerlid (2012-2017). Sinds 2018 is ze voorzitter van COC Nederland, de oudste nog bestaande LHBTI-belangenorganisatie ter wereld. Ze is mede-oprichter van DIVD.nl, een stichting voor en door ethische hackers die de digitale wereld vrijwillig veilig(er) maken. Stemmers over haar: “Ze is iemand die staat waarvoor ze staat, ze is zichtbaar, gedreven, benaderbaar, sterk, daadkrachtig en baanbrekend. Ze brengt de LHBTI-gemeenschap goed en laagdrempelig voor het voetlicht. Een inspiratie voor vele vrouwen en een sterke sociale persoonlijkheid die zich inzet voor een veilige en diverse samenleving.” De vorige Vrouw in de Media Award Zuid-Holland (2019) won slager Tessa Moerland.
Regionale Vrouw in de Media Award
De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is immers net zo belangrijk in de lokale en regionale media. Op voordracht van journalisten en het publiek selecteerde vervolgens een jury van journalisten en de vorige prijswinnaar vijf rolmodellen in de provincie Zuid-Holland. De jury voor Zuid-Holland bestaat uit Anita Abaisa (juryvoorzitter), directeur Ibias VR en Lana de Wit, o.a. verslaggever/ redacteur Omroep West. Er kon tot en met donderdag 28 januari worden gestemd op www.vrouwindemedia.nl. Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. In totaal brachten 30.000 mensen hun stem uit.
Tekort vrouwelijke rolmodellen in de media
De initiatiefnemers Janneke van Heugten van Mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van Sprekersbureau ZijSpreekt zetten zich in voor het vergroten van de zichtbaarheid van vrouwelijke deskundigen in de media. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws: slechts 26% van alle personen die in het nieuws voorkomen is vrouw. Dat laten de metingen van het Gender Media Monitoring Project 2020 (GMMP) zien. Vrouwen komen het vaakst voor in verhalen over sociale en juridische kwesties, en het minst in verhalen over misdaad en geweld. Als vrouwen in verhalen voorkomen, gaat het vaker om hun privéleven of hun rol in het gezin dan om hun (professionele) expertise. Vrouwen worden minder vaak geciteerd of gepresenteerd als experts dan mannen, slechts 23% van de mensen die in het nieuws als experts werden gepresenteerd, was vrouw.
Naast de regionale awards is er ook een landelijke Vrouw in de Media Award 2021 en een You Go Girl Award 2021. De winnaars hiervan worden tijdens een zoomevent op 7 februari om 20.00 uur bekendgemaakt.
Alle prijswinnaars ontvangen een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt. De Vrouw in de Media Award 2021 wordt sinds 2009 uitgereikt en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.