Terug naar overzicht

Eenvoudiger wijzigen geslachtsregistratie lost problemen op

Een wet die het eenvoudiger maakt om je officiële geslachtsregistratie te wijzigen, lost dagelijkse problemen op in het dagelijks leven van trans personen. Dat schrijven Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC op 10 februari in de Telegraaf. Ze reageren op een column van Ronald Plasterk in die krant. Lees hieronder de complete reactie van COC en TNN.

Verandering van geslacht mag niet worden misbruikt, stelde Ronald Plasterk op 4 februari in de Telegraaf. Plasterk doet alsof een nieuwe wet, die wijziging van de geslachtsregistratie voor transgender en intersekse personen eenvoudiger maakt, een probleem is. Het is verdrietig dat Plasterk, als wetenschapper en voormalig emancipatieminister, zich niet eerst in de materie heeft verdiept.

Dan had hij geweten dat het werkelijke probleem is dat trans mensen zeven keer vaker dan de gemiddelde Nederlander worden mishandeld of daarmee bedreigd, en dat meer dan de helft van de intersekse personen te maken krijgt met fysiek of seksueel geweld. Dat zelfmoordcijfers onder trans personen mede als gevolg van discriminatie tien keer hoger liggen dan gemiddeld en dat ze veel moeilijker aan werk komen. Dat het pijn doet als columnisten trans mensen op één lijn stellen met mensen die vrouwen lastigvallen.  

Wat ook een echt probleem is, is dat de wet tot 2014 van trans en intersekse personen eiste dat ze zich lieten steriliseren voordat ze hun registratie mochten laten wijzigen van V naar M of andersom. Dat was een internationaal erkende mensenrechtenschending waar de Nederlandse regering vorig jaar terecht excuses voor aanbood.

Volgens de huidige wet hebben trans en intersekse personen nog altijd een ‘deskundigenverklaring’ nodig om hun registratie te wijzigen. Volgens die ‘deskundigen’ zelf – in praktijk vooral psychologen – voegt die verklaring niets toe en dus kan ze worden afgeschaft. Dat blijkt uit een wetenschappelijke evaluatie van de huidige wet die de regering liet uitvoeren. Daarom wordt de deskundigenverklaring in een nieuw wetsvoorstel geschrapt. Want trans en intersekse personen weten zelf het beste wat hun genderidentiteit is. Net als lesbische en homoseksuele mensen, die gelukkig ook niet naar een deskundige hoeven om hun seksuele oriëntatie te laten vaststellen.

Dan het veronderstelde ‘misbruik’ waar dit alles volgens Plasterk toe zou leiden. Dat is helemaal niet aan de orde, zo blijkt diezelfde wetenschappelijke evaluatie in opdracht van de regering. Ook niet in landen als Noorwegen en Malta, waar trans personen al lang geen deskundigenverklaring meer nodig hebben om hun geslachtsregistratie te wijzigen.

Geen paspoort in vrouwentoilet

En dat is logisch. Want even serieus: wie gaat er nou de geslachtsregistratie op z’n paspoort wijzigen om zich toegang te verschaffen tot een vrouwenkleedkamer of vrouwentoilet om daar mensen lastig te vallen, terwijl je daar helemaal geen paspoort voor nodig hebt?

Mensen die vrouwen lastigvallen moeten worden aangepakt. Of dat lastigvallen nou op straat, in kleedkamers, toiletten, gevangenissen of elders gebeurt. Wat het geslacht, de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van de dader ook is. Zodat de wereld veiliger wordt voor alle vrouwen, trans of niet. Het is absurd om dat probleem in de schoenen van trans vrouwen te schuiven, die zelf juist bescherming verdienen.

Dus beste Ronald Plasterk, laten we het lastigvallen van alle vrouwen aanpakken, ongeacht wie de dader is. Én laten we zorgen dat transgender en intersekse personen eenvoudiger hun geslachtsregistratie kunnen wijzigen. Dan lossen we echte problemen op in plaats van kwetsende spookbeelden op te roepen. 

Brand Berghouwer, voorzitter Transgender Netwerk Nederland

Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland