Tashi Tsheten zet zich met COC in voor LHBTI+ mensenrechten in Bhutan. ‘De rol van COC daarbij is cruciaal.’
‘Bhutan is een boeddhistisch land, tolerantie en acceptatie zijn voor ons belangrijke waarden. LHBTI+ personen hebben het hier daarom misschien wat makkelijker dan in andere landen in Zuid-Azië. De politie valt ons niet lastig, we worden niet in elkaar geslagen, het valt over het algemeen mee met hatelijke commentaren online.
Maar niet al het geweld en discriminatie worden gerapporteerd. Veel mensen durven niet uit de kast te komen, ze zijn bang om afgewezen te worden door hun omgeving. Mijn organisatie, Queer Voices of Bhutan, vertelt de verhalen van LHBTI+ personen in Bhutan.
Het meest onzichtbaar zijn lesbische en biseksuele vrouwen. Transmannen beginnen momentum te vinden. Transvrouwen hebben het helaas ook in Bhutan zwaar, terwijl zij ook hier voorlopers zijn in de emancipatiestrijd.
Sinds dit jaar is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht niet meer strafbaar in Bhutan. Het COC speelde daarbij een cruciale rol. In 2018 ontmoette ik tijdens een conferentie een medewerker van COC.
Zij zorgden er voor dat ik in 2019 naar Genève kon, toen Bhutan aan de beurt was voor de Universal Periodic Review van de VN. Daarbij beoordelen andere landen de mensenrechtensituatie in een land. Om als afgevaardigde van een klein land op dat diplomatieke topniveau te opereren was voor mij nogal intimiderend. Mede dankzij begeleiding van COC lukte het om van twintig landen een aanbeveling te krijgen om homoseksualiteit te schrappen uit het wetboek van strafrecht.
Bhutan heeft momenteel een progressieve regering en de aanbeveling werd overgenomen. Sinds een paar maanden beginnen LHBTI+ personen openlijk over hun issues te spreken, op hun profielen zie je regenboogemoji’s verschijnen. We hoeven niet meer bang te zijn dat we gecriminaliseerd worden om wie we zijn.’
Wil je de activiteiten van het COC met activisten als Tashi steunen? Doe hier een donatie.