De laatste belemmeringen voor homo- en bi+ mannen om bloed te doneren, gaan verdwijnen. Dat schrijft minister Ernst Kuipers (VWS) op 25 mei aan de Tweede Kamer. COC Nederland, dat jarenlang voor de beleidswijziging pleitte, is blij met de stap en gaat de uitvoering nauwgezet volgen.
‘We zijn blij met deze nieuwe stap op weg naar gelijkberechtiging, de aanhouder wint’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Niet met wíe je seks hebt, maar of je veílige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren.’
In zijn brief aan de Kamer schrijft minister Kuipers dat seksueel risicogedrag vanaf 1 januari 2023 bepalend wordt voor de vraag of mannen die seks hebben met mannen bloed mogen doneren. Donoren krijgen vragen voorgelegd over seksueel risicogedrag. Het bloed van alle doneren wordt getest op overdraagbare aandoeningen. Het COC volgt nauwgezet wat voor soort vragen bloedbank Sanquin aan welke doneren gaat stellen en of de wijziging ook gaat gelden voor plasmadonatie.
Het COC zet zich al jaren in voor een einde aan discriminatie bij bloeddonatie. De organisatie voerde talloze gesprekken met bewindslieden, Kamerleden en de bloedbank. In de Kamer kreeg het COC-pleidooi steun van onder meer GroenLinks, D66, VVD en PvdA.
Als gevolg daarvan werd het bloeddonatiebeleid voor mannen die seks hebben met mannen de afgelopen jaren geleidelijk aangepast. In 2015 werd levenslange uitsluiting vervangen door uitsluiting tot 12 maanden na het laatste seksuele contact. In 2019 werd die termijn bekort tot 4 maanden. In beide gevallen was de beleidswijziging nauwelijks van praktisch belang voor seksueel actieve homo- en bi+ mannen.
Sinds 1 september 2021 mogen seksueel actieve homo- en bi+ mannen in een monogame relatie bloed doneren. Ook werd toen bekend dat er waarschijnlijk vervolgstappen zouden komen om risicogedrag tot criterium te maken. In zijn brief schrijft minister Kuipers nu dat risicogedrag het criterium wordt vanaf 1 januari 2023.
De uitsluiting van homo- en biseksuele mannen bij bloeddonatie was de afgelopen drie decennia van kracht.
Bron: COC NL – Foto Donorbloed: CC-MartinD