Terug naar overzicht

Pleidooi voor vergoeding ivf-draagmoederschap voor alle gezinsvormen

Elf organisaties, waaronder de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), COC Nederland en Meer dan Gewenst, hebben minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) gevraagd om ivf-draagmoederschap te vergoeden voor alle soorten gezinsvormen en -situaties. 

Voor de zomer informeerde minister Kuipers de Tweede Kamer dat hij een advies van het Zorginstituut Nederland wil overnemen. Dat betekent dat het verzekerde pakket zal worden uitgebreid met IVF-draagmoederschap. Daarbij is echter geen rekening gehouden met de diversiteit aan gezinsvormen anno 2022, want deze vergoeding geldt niet voor iedereen.

De elf organisaties vragen de minister om het recht tot vergoeding van de ivf-behandeling door de verzekeraar te laten gelden voor alle gezinsvormen, waaronder bijvoorbeeld man-man koppels, solo ouders (ook LHBTIQ+) en transpersonen met een kinderwens die geen eicellen hebben.

KNOV-voorzitter Carola Groenen is een van de initiatiefnemers: “De KNOV staat voor inclusiviteit van alle gezinsvormen en zou dit graag terugzien in de vergoeding van ivf-draagmoederschap via de basisverzekering.”

Ook COC Nederland wil dat ivf-draagmoederschap straks voor alle gezinsvormen wordt vergoed. 

De brief aan minister Kuipers is ondertekend door de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Patiëntenfederatie Nederland, COC Nederland, Transvisie, Meer dan Gewenst, Zwanger voor een Ander, Bi+ Nederland, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Transgender Netwerk Nederland en Women Inc.

Bekijk hier de brief.