Terug naar overzicht

Minister Hoekstra spreekt zorg uit over lot homoseksuele Tsjetsjeense vluchteling

Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) sprak vrijdagavond zijn zorgen uit over het lot van de homoseksuele Tsjetsjeense vluchteling Idris Arsamikov. COC Nederland, dat eerder over de kwestie aan de bel trok, vraagt Hoekstra om er bij de Tsjetsjeense en Russische autoriteiten op aan te dringen Idris vrij te laten terugkeren naar Nederland.

‘Ik ben diep bezorgd over het lot van Idris Arsamikov, die is gearresteerd op de Domodedovo luchthaven in Moskou en uitgeleverd aan het regime in Grozny,’ schreef Hoekstra vrijdagavond op Twitter. ‘Nederland roept de Russische autoriteiten op om zijn veiligheid en mensenrechten te garanderen.’

Idris Arsamikov vluchtte in 2018 vanuit Tsjetsjenië naar Nederland, waar hij door de autoriteiten is gemarteld omdat hij homoseksueel is. In Tsjetsjenië worden homoseksuele mannen vervolgd, in kampen vastgezet, gemarteld en vermoord om hun homoseksualiteit.

In Nederland kreeg Idris asiel. Toen zijn vader onlangs overleed, besloot hij de begrafenis in Rusland bij te wonen. Daar werd hij deze week in Moskou gearresteerd en uitgeleverd aan de Tsjetsjeense autoriteiten. Volgens de Crisis Group Caucasus, die Idris ondersteunt, is zijn leven in gevaar. Het nieuws heeft inmiddels de internationale pers gehaald.

COC Nederland onderhoudt nauw contact met naasten van Idris en de Crisis Group Caucasus. Allen doen een klemmend beroep op de Nederlandse regering en de Europese Unie om alles in het werk te stellen om Idris veilig terug te laten keren naar Nederland.

Bron: COC Nederland – Beeld: Still uit video SK SO