Terug naar overzicht

ILGA-Europe: ongekend veel geweld tegen LHBTI+ personen in 2022

LHBTI+ personen kregen in de afgelopen tien jaar zelden met zoveel geweld te maken als in 2022. Dat constateert de Europese LHBTI+ organisatie ILGA-Europe in haar twaalfde jaarrapport. De organisatie legt een direct verband met haatzaaiende uitlatingen tegen LHBTI+ personen van opiniemakers, religieuze leiders en politici.

Als voorbeeld van geweld noemt ILGA-Europe de aanslagen bij LHBTI+ bars in Noorwegen en Slowakije, waarbij in totaal vier mensen om het leven kwamen en 22 gewond raakten. Ook noemt de organisatie talloze voorbeelden van geweld en zelfmoord.

In haar twaalfde jaarrapport schetst ILGA-Europe een toename van haatzaaiende uitspraken tegen LHBTI+ personen in heel Europa. Daarbij wordt antipathie tegen de regenbooggemeenschap uitgebuit voor politiek gewin. Het gaat volgens ILGA om wijdverbreide haatzaaiende uitlatingen van politici, religieuze leiders, extreem-rechtse organisaties en opiniemakers.

ILGA ziet een verband met de vele gevallen van geweld tegen de Europese LHBTI+ gemeenschap in het afgelopen jaar. Naast de aanslagen in Noorwegen en Slowakije, rapporteert de organisatie over andere moorden, zelfmoorden en geweld. De organisatie ziet deze tendens niet alleen in landen die worden beschouwd als conservatief als het gaat om LHBTI+ kwesties.

ILGA-Europe directeur Evelyne Paradis: “Wij zeggen al jaren dat haatzaaien zich uiteindelijk vertaalt in fysiek geweld. Afgelopen jaren zagen we dat dat geweld steeds dodelijker wordt, waardoor LHBTI+ personen zich in veel Europese landen onveilig voelen. We zien dat haatzaaien niet beperkt blijft tot woorden van marginale politici en autocratische leiders, maar dat het leidt tot reële problemen voor onze gemeenschap. Dat fenomeen zien we niet alleen in landen waar haat jegens LHBTI+ personen wijdverbreid is, maar ook in landen waar LHBTI+ mensen steeds meer geaccepteerd worden.”

Volgens het jaarrapport is er in verschillende Europese landen gelukkig sprake van een toename in vervolging van daders van haatzaaien en geweld jegens de LHBTI+ gemeenschap. Dat is volgens ILGA-directeur Paradis echter niet genoeg.

“De focus moet liggen op het voorkómen van haatzaaien”, aldus Paradis. “Het is goed dat politici in heel Europa hun afschuw uitspreken over het geweld tegen de LHBTI+ gemeenschap. Maar we verwachten van onze leiders dat ze haatzaaien bestrijden en niet alleen reageren op de gevolgen.”

Volgens ILGA-Europe is er ook goed nieuws. In verschillende Europese landen wordt vooruitgang geboekt. Het zijn volgens ILGA steeds weer activisten en LHBTI+ organisaties die er in slagen om positieve maatschappelijke ontwikkelingen teweeg te brengen en wettelijke bescherming te bereiken.

Katrin Hugendubel, hoofd belangenbehartiging bij ILGA-Europe: “LHBTI+ activisten spelen een centrale rol in landen waar vooruitgang wordt geboekt. Dat zien we bijvoorbeeld in Spanje en Finland, waar de beweging er – ondanks enorme tegenstand – met succes voor pleitte dat geslachtsregistratie wordt gebaseerd op zelfbeschikking. Dat geldt ook voor andere onderwerpen: LHBTI+ activisten en organisaties zorgen voor verandering in heel Europa.” Het jaarrapport van ILGA-Europe over 2022 is HIER te downloaden. De verslagen over eerdere jaren staan HIER. TNN, NNID en COC voorzagen het rapport van input over Nederland.