De Oegandese president Museveni heeft een beruchte anti-LHBTI+ wet getekend. Het COC spreekt van een ‘walgelijke wet’ en heeft contact met Oegandese LHBTI+ activisten en de Nederlandse regering over acties tegen het Oegandese regime.
‘Dit is een walgelijke wet en een grove schending van de mensenrechten van LHBTI+ personen in Oeganda,’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘We staan naast onze Oegandese vrienden en steunen hen waar we kunnen.’
Het COC onderhoudt continu contact met de LHBTI+ beweging in Oeganda over welke actie nodig is. Onze Oegandese collega’s pleiten voor sancties tegen leden van het regime die verantwoordelijk zijn voor deze mensenrechtenschendingen. Ook willen ze dat ontwikkelingsgelden worden verschoven van het Oegandese regime naar non-profitorganisaties. Zo worden de leden van het regime getroffen en geen onschuldige burgers. COC brengt dat onder de aandacht van de Nederlandse regering.
De Nederlandse regering heeft inmiddels een justitieel hulpprogramma aan Oeganda van 25 miljoen euro stopgezet. COC Nederland spreekt ook met Oegandese activisten over andere mogelijkheden om het Oegandese regime te raken, en heeft daarover contact met de Nederlandse regering.
Doodstraf
De nieuwe anti-LHBTI+ wet stelt in bepaalde gevallen de doodstraf op ‘homoseksuele handelingen’. Er komt een straf van 20 jaar gevangenisstraf op het steunen van- en opkomen voor LHBTI+ personen. Op het verhuren van een ruimte waar ‘homoseksuele handelingen’ plaatsvinden, staat straks een gevangenisstraf van 7 jaar. De wet verplicht Oegandezen om een ‘verdenking van homoseksualiteit’ bij de autoriteiten te melden.
Het samenwerkingsverband van Oegandese LHBTI+ organisaties, Convening for Equality, noemt de wet ‘gevaarlijk’ en vindt dat de mensenrechtencrisis in het land erdoor verergert. Alleen al de aankondiging van de wet leidde volgens de organisaties tot een heksenjacht op LHBTI+ personen. Volgens Convening for Equality wil het regime met de wet de aandacht afleiden van de echte problemen van de Oegandese bevolking, zoals de grote armoede in het land.
Inmiddels heeft ook de Amerikaanse president Biden zich uitgesproken tegen de Oegandese anti-LHBTI wet. Datzelfde geldt voor de VN en de Europese Unie. De Nederlandse minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vindt het ‘vreselijk dat Oeganda definitief kiest voor extreme anti-LHBTIQ+ wetgeving’. Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken) is ‘diep teleurgesteld’ dat de wet is aangenomen en roept Oeganda op de mensenrechten te respecteren.
Ook in 2014 werd in Oeganda een strenge anti-LHBTI+ wet aangenomen. Die werd destijds bij de rechter aangevochten, en is uiteindelijk door het hooggerechtshof op procedurele gronden vernietigd. Het samenwerkingsverband van Oegandese LHBTI+ organisaties wil ook nu weer een rechtszaak tegen de wet aanspannen.
Bron: COC Nederland – Beeld: Activisten bij een demonstratie die het COC organiseerde tegen eerdere versie van de Oegandese anti-LHBTI+ wet – foto Geert van Tol