Terug naar overzicht

's werelds eerste social media platform voor queer jongeren opnieuw gelanceerd

Recente haatmisdrijven tegen de LHBTI+ gemeenschap laten zien waarom mentale gezondheid en support belangrijk is voor queer jongeren

Amsterdam, donderdag 29 juni 2023 – Vandaag herlanceert Jong&Out: ‘s werelds eerste social media platform voor queer jongeren in Nederland.

De app is eerder opgericht door COC Nederland – de oudste nog bestaande LHBTI+ belangenorganisatie ter wereld  – als reactie op de specifieke mentale gezondheidsproblemen waarmee sommige queer jongeren worstelen. Via de app kunnen jongeren tot en met 18 jaar in een veilige omgeving in contact komen met anderen en elkaar ontmoeten. Haatmisdrijven tegen de LHBTI+ gemeenschap komen nog steeds veel voor en de mentale impact is groot. Een veilige plek voor jongeren is daarom hard nodig. 

LHBTI+ jongeren hebben twee keer zoveel kans op mentale gezondheidsproblemen en 4,5 keer meer kans op een suïcidepoging dan hun heteroseksuele en cisgender leeftijdsgenoten (Kuyper, 2015b). Jong&Out is geïnspireerd door statistieken die aantonen dat de beste manier om deze problemen te bestrijden, is door queer jongeren in contact te brengen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. Sinds de lancering in 2020 hebben vierduizend tieners zich al aangemeld bij het platform, dat dienst doet als cruciale hulpbron voor de geestelijke gezondheid van een van de meest kwetsbare groepen ter wereld.

Tim, 15 jaar en lid van Jong&Out, zegt: “Ik ben lid geworden van Jong&Out omdat ik me ergens thuis wilde voelen. Ik heb zeker vrienden die me steunen, maar alsnog voelde ik me niet helemaal begrepen of geaccepteerd. Ik wilde een plekje waar ik mezelf volledig kon zijn en dat heb ik gevonden bij Jong&Out.’’

Behoefte aan ‘safe space’
Drie jaar geleden, tijdens de lockdown, lanceerde COC deze unieke app. Om nog meer LHBTI+ jongeren op een veilige manier toegang te geven tot hun community, heeft het COC besloten om de app te herlanceren met  meer aandacht voor offline ontmoetingsmogelijkheden. Vanwege de recente haatmisdrijven tegen de LHBTI+ gemeenschap is de behoefte aan een veilige plek om samen te komen – zowel online als offline – nog nooit zo groot geweest. Of het nu gaat om vragen over coming-out bij familie en vrienden, of advies over genderdysforie, het platform biedt een ondersteunende omgeving waar gebruikers niet worden veroordeeld om wie ze zijn.

Bekijk de video hier!

Zinzy Nimako, Community Manager, COC Nederland, zegt: “Queer jongeren in Nederland hebben als gevolg van discriminatie en maatschappelijke druk, twee keer zoveel kans op mentale  problemen dan hun heteroseksuele en cisgender leeftijdsgenoten en doen 4,5 keer vaker een suïcidepoging. Ons doel voor deze herlanceringscampagne was simpel: meer LHBTI+ jongeren in aanraking brengen met Jong&Out. Want hoe meer deze jongeren steun vinden bij hun community, hoe kleiner de kans op problemen.”

Fotograaf: Ruby Cruden

Queer influencers delen verhaal
De herlancering wordt ondersteund door een aantal van de meest invloedrijke queer influencers in Nederland, waaronder Thorn, Marthe, Yuani, Tevin, Isabel, Arunya en Ingrid. De influencers vertellen op Instagram en TikTok hun persoonlijke verhalen over de plek die zij hebben gemist om hun queer identiteit als tieners te uiten.

Thorn zegt: “Ik wou dat kleine Thorn een plek als Jong&Out had gehad, puur alleen om te zien dat er ook heel veel andere non-binaire mensen zijn, waar ik destijds geen idee van had. Ik had met ze in contact kunnen komen, vragen kunnen stellen – het had het allemaal een stuk makkelijker gemaakt.”

Vrijwilligers waarborgen veiligheid
Jong&Out werkt net als veel andere populaire social media apps. Gebruikers kunnen onder meer vrienden toevoegen, berichten plaatsen, content liken en lid worden van groepen over onderwerpen die hen interesseren. Zoals gaming, K-pop of anime. Maar  Jong & Out monitort, als enige social media platform voor LHBTI+ jongeren ter wereld, de leeftijd van deelnemers. Ook wordt de app gemodereerd door vrijwilligers. Hierdoor wordt de veiligheid van de gebruikers gewaarborgd. En omdat social media platforms voor LHBTI+ personen vaak gericht zijn op volwassenen, waardoor jongeren kwetsbaar zijn voor grooming, is de leeftijd van Jong&Out beperkt tot maximaal 18 jaar. Naast het digitale platform organiseert Jong&Out offline evenementen in heel Nederland, waaronder 24 maandelijkse meet-ups en drie jaarlijkse kampen die worden begeleid door volwassen vrijwilligers van het COC.

”Het belangrijkste aspect van deze campagne is dat jongeren de app weten te vinden. Elke nieuwe jongere die zich aanmeldt, is iemand die toegang krijgt tot een community die een positieve impact kan hebben op hun mentale gezondheid.” aldus Stephanie Morrow, van creatief bureau STUDIO WORROM.