Terug naar overzicht

Kijk COC’s Regenboog Verkiezingsdebat terug

Klik hier om het debat terug te kijken

Meer weten over de standpunten van partijen over lhbti+kwesties?

Kijk op Rainbowvote.NU, de kieswijzer voor de regenbooggemeenschap.

 

Op vrijdagavond 27 oktober gingen de landelijke politieke kopstukken in debat bij COC’s Regenboog Verkiezingsdebat 2023. De politici debatteerden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november over actuele lhbti+onderwerpen.

Er waait een gure wind richting de regenbooggemeenschap. De toon op de sociale media wordt harder. Er wordt steeds meer geweld gemeld, regenboogvlaggen worden weggerukt, drag queens aangevallen en als je hand in hand loopt, heb je kans op nare reacties. Nederland bungelt tegenwoordig op de 14e plek in Europa van landen waar lhbti+mensenrechten goed geregeld zijn. En als je bijvoorbeeld Zwart bent en transgender, of bi+ en vluchteling, dan krijg je het vaak nog zwaarder te verduren.

Wat gaan de Haagse politici daaraan doen? Gaan ze zorgen voor scholen waar iedereen zichzelf kan zijn? Komt er een verbod op pogingen om de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van mensen te veranderen? Wat doen ze voor lhbti+asielzoekers?

Over dat soort zaken gingen de kopstukken in debat op 27 oktober. We voelden ze aan de tand over zaken als de mensenrechten van transgender personen, meerouderschapswetgeving en onvrijwillige en onnodige medische behandelingen van intersekse kinderen. En wat kan Nederland doen om de lhbti+beweging te steunen in landen waar onze mensenrechten met voeten getreden worden?

Deelnemers aan het debat waren Sophie Hermans (fractievoorzitter, VVD), Jesse Klaver (fractievoorzitter, GroenLinks|PvdA), Rob Jetten (lijsttrekker, D66), Eline Vedder (nr. 2, CDA), Ines Kostić (nr. 2, Partij voor de Dieren) en Bastiaan Meijer (nr. 10, SP). De grote partijen in Kamer en peilingen waren uitgenodigd. NSC, BBB en ChristenUnie hebben laten weten niet deel te nemen, PVV heeft niet gereageerd. Volt en Bij1 hebben schriftelijke input gegeven.

Behalve naar de verschillen tussen de partijen,zoeken we ook naar overeenkomsten. Om samen vooruitgang te boeken voor de lhbti+gemeenschap willen we weer een Regenboogakkoord sluiten, zoals eerder gebeurde bij de verkiezingen in 2012, 2017 en 2021. Die akkoorden resulteerden onder meer in verankering van onze rechten in de Grondwet, een verbod op discriminatie van trans en intersekse personen en aandacht voor respect en acceptatie op school.

Het debat vanuit Pakhuis de Zwijger werd ingeleid door voorzitter Astrid Oosenbrug van COC Nederland en Debbie Helaha van COC Leiden. De presentatie was in handen van Floor Bremer, bekend als politiek verslaggever van o.a. RTL Nieuws.


De partijen die voor dit debat waren uitgenodigd zijn alle partijen die op dit moment meer dan 5 zetels hebben in de tweede kamer. En de partijen die meer dan 5 zetels hebben in de peilingen voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen.
Daarvan hebben een aantal partijen laten weten niet te zullen komen, Nieuw Sociaal Contract (NSC/Pieter Omtzigt), ChristenUnie en BoerBurgerBeweging (BBB). De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft niet gereageerd 0p de uitnodiging.

 

Foto: Geert van Tol voor COC Nederland