Demissionair minister Yeşilgöz (J&V) voerde op donderdag 21 maart aangrijpende gesprekken met slachtoffers van anti-lhbti+ geweld.
Terug naar overzicht

Minister Yeşilgöz voert aangrijpende gesprekken met slachtoffers geweld

Demissionair minister Yeşilgöz (J&V) voerde op donderdag 21 maart aangrijpende gesprekken met slachtoffers van anti-lhbti+ geweld. Transgender Netwerk, COCNederland, Bi+ Nederland en de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID overhandigden de minister een actieplan namens de gemeenschap.

Angelina vertelde de demissionair minister van Justitie & Veiligheid over haar ervaringen met trans haat. Toen ze een regenboogvlag voor haar raam hing, werd die door een groep jongens bekogeld met eieren, maar met haar aangifte werd niks gedaan. In haar buurt heeft zij altijd een koptelefoon op om het gesis en getreiter maar niet te horen. Justin kon niet ongestoord met zijn vriend in de trein zitten. Hij werd belaagd door een groep jongeren die ze een half uur lang voor van alles en nog wat uitscholden. Niemand die iets deed, ook de NS niet. Ricardo overkwam iets soortgelijks; hij werd belaagd om de regenboogsymbolen op zijn kleding. Gelukkig greep een medepassagier in toen de man Ricardo vastgreep om hem te slaan. Ricardo wilde aangifte doen, maar de dienstdoende agent weigerde zijn aangifte op te nemen.

Minister Yeşilgöz was zichtbaar geraakt door de verhalen. Ze beloofde zich hard te maken om anti-lhbti+ geweld en andere vormen van discriminatie te bestrijden.

(tekst gaat door onder afbeeldingen)

Demissionair minister Yeşilgöz (J&V) voerde op donderdag 21 maart aangrijpende gesprekken met slachtoffers van anti-lhbti+ geweld.
Foto: Prins Vos

Toenemend geweld

In Nederland krijgen zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken met geweld om wie ze zijn. Van intersekse personen kreeg 22% in de afgelopen vijf jaar te maken met geweld om hun identiteit. Ruim een kwart van de non-binaire mensen is het afgelopen jaar bedreigd, mishandeld of heeft seksueel geweld meegemaakt. Van de trans mensen heeft 40% te maken gehad met huiselijk geweld. 17% van bi+ vrouwen maakte afgelopen jaar fysiek seksueel geweld mee. Die cijfers zijn bovengemiddeld hoog.

Uitingen van haat en meldingen van geweld naar de regenbooggemeenschap nemen in Nederland toe. Daders van discriminatie worden zelden vervolgd en krijgen relatief lage straffen.

Actieplan

De vier belangenorganisaties overhandigden tijdens het gesprek hun actieplan aan de minister, op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. De organisaties willen dat de regering een prioriteit maakt van de aanpak van discriminerend geweld. Ze pleiten onder meer voor hogere straffen bij elke vorm van discriminerend geweld, ongeacht de discriminatiegrond. Ook de aanpak van online discriminatie kan en moet beter: strafbare uitingen moeten online verwijderd kunnen worden én bestraft. Verder staat in het actieplan dat er meer discriminatierechercheurs moeten komen en dat er tijd en geld voor het lhbti+ politienetwerk Roze in

Volg je ons al op de socials?