COC Community Day op 28 september 2024 = vol!

In verband met het behalen van de maximale capaciteit, zijn de inschrijvingen voor de Community Day van 28 september helaas al gesloten. Wil je je aanmelden voor de reservelijst? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Voor wie
De COC Community Day is er speciaal voor iedereen die zich inzet voor het COC en de lhbti+ beweging. Elke COC-vrijwilliger is welkom: van barmedewerker, bestuurslid tot voorlichter en van Jong&Out vrijwilliger, voorlichter tot Cocktail-buddy. Ook afgevaardigden van (regionale) samenwerkingspartners van het COC zijn welkom. Daarnaast ontvangen toegekende aanvragers van COC’s Bob Angelo Fonds van het afgelopen jaar een uitnodiging. 

Locatie
We zien elkaar bij cursus- en vergadercentrum Domstad (Koningsbergerstraat 9, 3531 AJ Utrecht). Deze locatie is goed bereikbaar door de centrale ligging van Utrecht, de goede verbinding met het openbaar vervoer en de locatie ligt aan één van de grotere invalswegen bij de Jaarbeurs. Bekijk  HIER  de routebeschrijving. Domstad is lift- en rolstoeltoegankelijk. 

Nieuw: Engelse vertaling beschikbaar
De voertaal van de COC Community Day is Nederlands, tenzij dit anders wordt aangegeven bij een specifiek programmaonderdeel. Bij het plenaire programma en alle Community Talks is er een tolk aanwezig die Engelse vertaling verzorgt via headsets. Hierdoor is het programma ook goed te volgen voor mensen die geen Nederlands spreken.  

Programma
10.30-11.00 Inloop
11.00-11.30 Opening (plenair)
11.30-11.45 Wisselmoment
11.45-13.00 Ronde 1
13.00-13.45 Lunch
13.45-14.45 Intermezzo
14.45-15.00 Wisselmoment
15.00-16.15 Ronde 2
16.15-16.30 Wisselmoment
16.30-17.15 Afsluiting (plenair)
17.15-18.30 Borrel 

Naast diverse overleggen staan er ook andere leerzame en inspirerende sessies op het programma.  

Vragen? Neem contact met op via [email protected]
We hopen je te zien op 28 september a.s. in Utrecht!
 

Toelichting sessies ronde 1 (11.45-13.00 uur)

In ronde 1 worden 9 sessies aangeboden. De overleggen zijn alleen voor COC- bestuursleden en COC-coördinatoren van de desbetreffende teams of op uitnodiging. De overige sessies zijn voor iedereen toegankelijk. 

 

Overleg penningmeesters
Dit is een overleg voor alle penningmeesters van de COC-verenigingen. 

Overleg communicatie
Dit is een overleg voor alle bestuursleden en/of vrijwilligers die zich bezighouden met de communicatie van de COC-verenigingen. Namens het federatiekantoor is communicatieadviseur Loretta Mulders aanwezig. Het is een moment om met elkaar uit te wisselen en vragen te stellen o.a. over de COC-huisstijl. 

Overleg Expreszo
Dit is een overleg voor alle vrijwilligers die verbonden zijn aan Expreszo of een jongvolwassenen ontmoetingsgroep (18-28) bij de COC-verenigingen. 

Overleg Roze 50+
Dit is een overleg voor alle ambassadeurs en coördinatoren van Roze 50+ 

Overleg GSA-coördinatoren
Dit is een overleg voor alle GSA-coördinatoren van de COC-verenigingen. 

Workshop: De kunst van het luisteren (Deze sessie is vol, aanmelden is niet meer mogelijk)
Wat is luisteren eigenlijk? Luisteren gaat niet alleen over horen, maar ook over actief luisteren, inleven, empathie tonen, contact maken en ontdekken waar de ander behoefte aan heeft, zonder oordeel. Hoe goed luisteren we eigenlijk naar elkaar? Waar zitten storingen? Hoe goed luister jij? Wil je hier meer over weten, wil je oefenen met luisteren, wil je het zelf ook beter onder de knie krijgen? Schrijf je dan in voor deze workshop. Deze sessie wordt gefaciliteerd door de Luisterlijn in het kader van de landelijke week tegen eenzaamheid.

Workshop:  Relatiediversiteit en Bi+ personen
Bi+ mensen krijgen vaak te maken met vooroordelen, stereotypen en stigmatisering op het gebied van daten en relaties. Op basis van hun seksuele oriëntatie worden onder andere aannames gedaan over hoe zij relaties vormgeven. Dit terwijl er veel diversiteit is in hoe bi+ mensen seksuele aantrekking en romantische aantrekking kunnen ervaren, met wie ze seks en/of relaties hebben en hoe ze een relatie willen vormgeven. Relatiediversiteit is de wijze waarop verschillende mensen hun relaties vormgeven. Denk aan monogame relaties, maar ook non-monogame vormen van relaties en mensen die single zijn. Vanuit Bi+ Nederland is er een verkenning uitgevoerd naar hoe bi+ mensen relatiediversiteit ervaren, bestaande uit een literatuurstudie, 10 portretverhalen en een analyse. In deze workshop door Bi+ Nederland gaan we dieper in hoe bi+ mensen relaties vormen en ervaren. Daarnaast bespreken we hoe je als lokale COC, vrijwilliger of geïnteresseerde dit onderwerp kan aansnijden op een bi+ inclusieve manier.

Workshop:  Omgaan met online haat (Deze sessie is vol, aanmelden is niet meer mogelijk)
In een polariserende samenleving komen ook organisaties die zich in inzetten voor de lhbti+ gemeenschap meer onder druk te staan. De verspreiding van desinformatie en online haat aanvallen nemen helaas steeds meer toe. In deze workshop vertelt Josien Jacobs van Rutgers iets over de aard en kenmerken van online haat: wie zijn de daders en de slachtoffers en wat motiveert hen? Wat als je organisatie plots onder vuur komt te staan? Haatberichten worden trending op X en je mailbox overstroomt met bedreigingen.  Josien deelt vanuit de ervaring die zij bij Rutgers had, toen in de Week van de Lentekriebels in 2023 een golf van haat en desinformatie over hen heen kwam. Ze gaat  in op de manieren waarop je als organisatie een plan kan maken om haar woordvoerders te beschermen, weerwoord te bieden en een tegenstrategie te ontwikkelen.

Community Talk: Lhbti+ en geloof [English translation available]
In de diversiteit van de lhbti+ gemeenschap, is geloof een belangrijk thema. We gaan in gesprek met panelgasten van verschillende religieuze stromingen. Wat zijn de ervaringen van queer lhbti+ personen? Wat zijn de ervaringen binnen verschillende religeuze stromingen en welke overeenkomsten zijn er? Hoe kunnen wij als COC-verenigingen en brede lhbti+ gemeenschap inclusief zijn voor religieuze lhbti+ personen? Het panel bestaat uit afgevaardigden van verschillende religieuze lhbti+ organisaties. 

 

Toelichting sessies ronde 2 (15.00-16.15 uur)

In ronde 2 worden 9 sessies aangeboden. De overleggen zijn alleen voor COC-bestuursleden en COC-coördinatoren van de desbetreffende teams of op uitnodiging. De overige sessies zijn voor iedereen toegankelijk. 

 

Overleg secretarissen
Dit is een overleg voor alle secretarissen van de COC-verenigingen.

Overleg AutiRoze
Dit is een overleg voor alle AutiRoze vrijwilligers van de COC-verenigingen. 

Overleg Voorlichting
Dit is een overleg voor alle voorlichtingscoördinatoren van de COC-verenigingen. 

Overleg Cocktail
Dit is een overleg voor alle coördinatoren van Cocktail en de asiel activiteiten van de COC-verenigingen 

Overleg Zonder Stempel
Dit is een overleg voor alle vrijwilligers van COC-verenigingen die zich bezig houden met het organiseren van de ontmoetingsgroepen voor mensen met een beperking.  

Jong&Out inspiratie sessie
Dit is een inspiratie sessie voor alle vrijwilligers van de Jong&Out activiteiten van de COC-verenigingen.  

Workshop: Eenzaamheid signaleren
Je bent vrijwilliger van ontmoetingsbijeenkomsten van het COC en je krijgt te maken met (vermoedelijke) eenzaamheidsgevoelens bij de deelnemers. In deze actieve en interactieve workshop krijg je inzicht in de verschillende aspecten hiervan zoals heersende feiten en fabels over eenzaamheid en sociaal isolement, de risicogroepen, de negatieve invloed vanuit de directe omgeving of de samenleving en de gevolgen van eenzaamheid voor de mentale en fysieke gezondheid. Vervolgens richten we ons op het signaleren van eenzaamheid: wat is signaleren eigenlijk, wat maakt herkennen en signaleren van eenzaamheid zo lastig en welke signalen kunnen wijzen op eenzaamheid? Tot slot kijken we naar welke aanpak eenzaamheid onder onze doelgroep mogelijk kan voorkomen en bestrijden.
Deze sessie door Ellen Joormann wordt gefaciliteerd in het kader van de landelijke week tegen eenzaamheid.

Workshop: Identiteit en verbinding (Deze sessie is vol, aanmelden is niet meer mogelijk)
In deze sessie door Raisa Sambo, bestuurslid van COC Nederland, ontdek je de wereld door de ogen van een ander. Mensen zijn veel complexer dan één enkel label kan beschrijven. Wanneer we iemand alleen bekijken door labels zoals queer, witte man, of migrant, dan doe je de ander tekort. In deze sessie ontdek je door middel van prikkelende discussies en activiteiten onverwachte overeenkomsten en verrassende verschillen tussen de aanwezigen. We onderzoeken welke identiteiten wij zelf bezitten en hoe deze ons beïnvloeden in ons dagelijks leven, werk en activiteit binnen de vereniging. Doe mee om los te komen van eenzijdige labels en een dieper begrip van jezelf en anderen te ontdekken.

Community Talk: The growing anti lgbtqi+ movement [EN]
A session by Emmie Wienhoven, Global Advocacy Advisor and Partnership Manager for COC Netherlands. For years we have been able to celebrate wins for lgbtiq+ equality, with countries decriminalizing same-sex relations, more and more countries adopting marriage equality and even an increasing number of countries adopting gender recognition laws. However, recently we also see countries (re) criminalizing homosexuality, we see attacks on “drag queen story time” in local libraries, and pride flags are being ripped of buildings. How are all these laws and attacks connected, who is behind this and what tactics are being used against us? And most importantly; how do we resist and protect our lgbtiq+ communities?