Dit meldprotocol is onderdeel van de Code Goed Gedrag en beschrijft hoe je moet handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens van) ongewenst gedrag en hoe en bij wie je deze moet melden.
Andere onderdelen zijn de Omgangsregels, Vertrouwenspersonen en de Onafhankelijke klachtencommissie.

Waarom en voor wie is dit protocol?

Het meldprotocol is er voor vrijwilligers, deelnemers, bezoekers, werknemers en anderen bij het COC.

Het biedt bescherming aan de melder, degene die volgens het protocol handelen, het (vermoedelijke) slachtoffer en de beschuldigde. Het is belangrijk om volgens dit protocol te handelen.

Wie kan een melding doen of klacht indienen

Iedereen kan een melding doen of een klacht indienen over ongewenst gedrag. De melding of de klacht wordt serieus genomen en op een integere en eerlijke manier behandeld. Neem voor het indienen van een klacht eerst contact op met de vertrouwenspersonen. Zij bieden steun en helpen je in het zetten van eventuele vervolgstappen.

Escalatie

Bij een (vermoeden van een) strafbaar feit wordt dit gemeld bij de politie. Denk hierbij aan seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen minderjarigen of verstandelijk beperkten.

Melding of klacht?

Zie je dat de omgangsregels worden geschonden? Dan kan je een melding doen of een klacht indienen. Schakel in alle gevallen eerst een vertrouwenspersoon in. Zij bieden steun en helpen je bij het zetten van eventuele vervolgstappen. De vertrouwenspersoon is een externe onafhankelijke deskundige. Meer informatie over de vertrouwenspersonen kun je hier vinden Vertrouwenspersonen.

Een melding doe je om bewustzijn te creëren en actie te ondernemen om het probleem aan te pakken.

Een klacht is de formele route om ontevredenheid of bezorgdheid over specifiek gedrag of een specifieke uiting aan te kaarten. Wanneer je een klacht in dient, na contact met de vertrouwenspersoon, dan volgt er een formele procedure om het probleem te onderzoeken en advies uit te laten brengen hoe het probleem opgelost kan worden. De werkwijze van de klachtencommissie vind je hier Onafhankelijke klachtencommissie.

Melding

Bij overtreding van de omgangsregels binnen een team of werkgroep wordt eerst geprobeerd om het probleem intern op te lossen. Wil je ondersteuning hierbij kan je raad inwinnen bij de vertrouwenspersoon van COC Nederland.

Iedereen binnen de lidvereniging heeft een signaleringstaak om (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag op te merken. Wanneer dit een milde vorm betreft dan wordt van je verwacht om de betrokken persoon of personen hierop aan te spreken. Bij ernstige vormen van overtreding van de omgangsregels kan je hulp inschakelen van een vertrouwenspersoon of direct naar de coördinator van de werkgroep of het bestuur van de lidvereniging gaan.

Wanneer een werkgroep of vrijwilliger niet bij een vast team horen schakel dan zeker het bestuur in.

Bij overtreding van de omgangsregels binnen het bestuur wordt eerst geprobeerd het binnen het bestuur op te lossen. Wanneer een melder zelf geen onderdeel van het bestuur is dan kan de melder de vertrouwenspersoon inschakelen. En mocht dit niet tot een bevredigend resultaat leiden een officiële klacht indienen.

Het bestuur kan altijd advies inwinnen bij de senior medewerker algemene en bestuurszaken van COC Nederland.

Strafbare feiten

Bij het ontdekken van stafbare feiten volgens het Nederlands recht wordt de politie ingeschakeld. In het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen minderjarigen of mensen met een verstandelijk beperking wordt dit altijd gedaan.

Getuige

Ben je getuige van een strafbaar feit dan is het belangrijk om het volgende op te volgen. Uiteraard begrijpen wij dat het kan dat je niet alle regels hebt lezen of hebt onthouden voor je in een dergelijke situatie terecht komt. Het is dan ook niet aan jou te wijten wanneer het anders loopt. Mocht je achteraf last hebben van hoe het is gelopen dan kan je contact opnemen met de vertrouwenspersoon of slachtofferhulp.

Wat kan je doen

  • Zorg voor veiligheid voor het slachtoffer
  • Betrap je iemand op heterdaad?
    • Laat het slachtoffer niet alleen
    • Meld het direct aan de team coördinator/ bestuurslid
    • Zijn zij niet in de buurt bel 112
  • Is de situatie bedreigend? Bel direct 112 en vraag om politie bijstand.
  • Laat de plek zoveel onaangeroerd als mogelijk voor eventueel sporenonderzoek
  • Wanneer de politie er is volg hun instructies op
  • Doe een melding bij het bestuur van de lidvereniging

Wat kan je beter laten

  • Probeer het probleem niet alleen op te lossen
  • Veel vragen stellen aan het slachtoffer, dit kan het juridische proces in de weg staan
  • Het is niet jouw verantwoordelijkheid om de waarheid te achterhalen
  • Neem niet zelf contact op met de (vermoedelijke) dader
  • Wees zo discreet mogelijk