Terug naar overzicht

Verzamelaarsmunt ter ere van 50-jarige erkenning COC

Er komt in 2023 een verzamelaarsmunt ter ere van 50 jaar erkenning van COC Nederland. Dat maakte staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) op 20 oktober bekend. Het COC is vereerd en gelukkig met dit bijzondere gebaar.

In 2023 is het 50 jaar geleden dat de Nederlandse regering het COC officieel erkende. Ter ere van deze gebeurtenis, brengt de Staat volgend jaar een verzamelaarsmunt uit. Dat heeft staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën besloten.

“Het COC is de oudste nog bestaande LHBTI-organisatie ter wereld. De erkenning van het COC door de Nederlandse regering was destijds echt een mijlpaal,” aldus staatssecretaris Van Rij. “Er is sinds de erkenning al veel bereikt op het gebied van LHBTQI+-emancipatie. Daar mag het COC trots op zijn.”

“We zijn vereerd en gelukkig met dit bijzondere gebaar”, reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “We zien de munt als een blijk van erkenning voor de moeizame strijd die door zovele mensen is geleverd, én als erkenning voor de resultaten die we samen hebben geboekt.”

Volgens Oosenbrug zal de munt mensen er aan herinneren dat er ook nu nog veel moet gebeuren voordat iedereen vrijuit zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Het COC komt sinds 1946 op voor de belangen van de regenbooggemeenschap in Nederland en het buitenland.

Het duurde tot 1973 voordat de organisatie werd erkend door de regering en rechtspersoonlijkheid (‘koninklijke goedkeuring’) kreeg. De overheid beschouwde het COC jarenlang als een gevaar voor de ‘openbare orde’ en de ‘goede zeden’. Het koste het COC en haar bondgenoten veel tijd en moeite om daar verandering in te brengen.

Elk jaar brengt het ministerie van Financiën twee bijzondere munten uit voor verzamelaars. Hiermee worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die veel betekenis hebben voor Nederland. Geïnteresseerden konden in maart en april een thema aandragen voor de verzamelaarsmunt.

De verzamelaarsmunt ter ere van de 50-jarige erkenning van het COC is het winnende thema voor 2023. Het COC bedankt de mensen die de erkenning van het COC als thema hebben aangedragen.

Munt historische binnenstad Willemstad

Naast de munt voor het COC wordt in 2023 ook een verzamelaarsmunt uitgegeven over de historische binnenstad van Willemstad op Curaçao. De historische binnenstad van Willemstad is sinds 1997 Unesco Werelderfgoed. Deze munt is onderdeel van de lopende serie Nederlands Werelderfgoed. De muntslag vindt in februari volgend jaar plaats.

Voor het ontwerp van de munten wordt een ontwerpwedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. Nadat de staatssecretaris een ontwerp heeft uitgekozen, vindt er een ceremoniële eerste muntslag plaats. De verzamelaarsmunt wordt geslagen en verkocht door de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM). Met deze munten kan in Nederland worden betaald.