Kom je ons helpen? Word vrijwilliger!

Het COC zet zich actief in voor een diverse en inclusieve samenleving. Wij geloven dat je verandering alleen samen kunt bereiken, want samen sta je sterk. Met duizenden leden, vrijwilligers en donateurs maken we het verschil. Dankzij onze vrijwilligers, en iedereen die meedoet, bereiken we verandering in heel Nederland.

Wil jij het COC helpen? Graag! We kunnen je hulp goed gebruiken.

Als vrijwilliger kun je veel doen, zoals:

Voorlichting geven op scholen

Regionale COC’s geven regelmatig voorlichting op scholen in de buurt. Tijdens zo’n voorlichting vertellen vrijwilligers (zoals jij!) meer over seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. 

Jongerengroepen ondersteunen

Hoe we jongeren ondersteunen, verschilt per regionaal COC. Je kunt bijvoorbeeld scholieren helpen bij het opzetten van een GSA, of Jong&Out-ontmoetingsgroepen voor lhbti+ jongeren begeleiden. Fijne begeleiding voor jongeren is essentieel, en daarom zoeken regionale COC’s regelmatig vrijwilligers.

Zie vacatures

Opkomen voor roze ouderen

Gelukkig hebben de meeste oudere lhbti+ personen een mooi leven. Toch is er in de (ouderen) zorg vaak weinig oog voor oudere lhbti+ personen en hebben roze senioren relatief vaak last van eenzaamheid. Als vrijwilliger bij je lokale COC kan je daar verandering in brengen.

Lhbti+ nieuwkomers verwelkomen

Lhbti+ nieuwkomers kunnen in hun land van herkomst vaak niet zichzelf zijn. In Nederland vinden ze bij regionale COC’s een safe space waar ze anderen kunnen ontmoeten en steun vinden. Vrijwilligers (zoals jij!) maken deze groepen mede mogelijk.

Lees hier meer

Luisteren via Switchboard

COC’s Switchboard is er voor lhbti+ personen en iedereen die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor nodig heeft. Switchboard zoekt regelmatig vrijwilligers (zoals jij!) die willen helpen om te chatten, bellen of emailen.

Naar de website

En er zijn nog veel meer mogelijkheden! Neem een kijkje bij jouw lokale COC waar ze precies vrijwilligers voor zoeken.

Het COC is niet alleen landelijk, maar ook regionaal actief. We hebben een sterk netwerk van regionale COC verenigingen. Samen zorgen we ervoor dat acceptatie in heel Nederland (en daarbuiten) de norm wordt. 

Vrijwilliger word je bij je regionale COC. Zo kan je direct een verschil maken in jouw omgeving. Vrijwilligers zijn essentieel voor ons. Samen zorgen we voor verandering. 

“Vrijwilliger worden heeft me geholpen mijn weg te vinden in Nederland als queer migrant van kleur.”

Sonny Jermain, vrijwilliger bij COC Limburg.

We zien Sonny Jermain, een vrijwilliger bij COC Limburg.

Veelgestelde vragen

Ik wil me graag voor het landelijke COC als vrijwilliger aanmelden. Kan dat ook?

Er zijn een aantal initiatieven waar je als vrijwilliger lid van kunt worden op landelijk niveau. Die vind je hieronder! Voor de rest verwijzen we je graag door naar je lokale COC, daar kunnen we je verder helpen.

Hoeveel uur ben ik ongeveer kwijt als vrijwilliger per maand?

Dat hangt helemaal van jou af, en hoe beschikbaar je kunt zijn! Een bestuursfunctie vraagt al snel bijvoorbeeld 4 uur per week. Een voorlichter enkele uren per maand. Een Jong&Out coördinator 4 uur per maand. Barvrijwilligers staan vaak 2 dagdelen per week te tappen.

Kan ik me als organisatie aanmelden om vrijwilligerswerk te doen?

We komen graag in contact met bedrijven die kennis en/of tijd van hun medewerkers of faciliteiten beschikbaar willen stellen voor de lhbti+ gemeenschap. Daarvoor kun je contact opnemen met [email protected] of je lokale COC.

Staat je vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder! Neem hier contact met ons op.

Op een andere manier meedoen?

Logo voor de Gender & Sexuality Alliance. Dit is een organisatie of groep leerlingen en vrijwilligers die zich sterk maakt voor een voor iedereen veilige omgeving op school.

Ondersteun de GSA's als GSA coördinator

Een Gender & Sexuality Alliance (GSA) is een groep leerlingen die zich met steun van COC inzet voor een veilige omgeving op school voor iedereen.

Meer weten? Kijk hier
Logo voor Jong&Out-community. Deze community is er voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie,  genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.

Sluit je aan bij de Jong&Out community

Onze Jong&Out-community is er voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie,  genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken. Jong&Out is dé plek om andere (lhbti+) jongeren online en offline op een veilige manier te ontmoeten.  

Meer informatie vind je hier
Logo voor Expreszo. Expreszo is een online magazine voor en door queer jongeren dat lhbti+ jongeren voorziet van artikelen, tips en voorlichting.

Neem een kijkje bij Expreszo

Expreszo is een online magazine voor en door queer jongeren dat lhbti+ jongeren voorziet van interessante en leuke artikelen, tips en voorlichting. Het zit vol met verhalen die nog niet zoveel plek krijgen in de mainstream media.

Bekijk de website hier
Logo voor Roze50plus. Roze 50+ gemeenschap is er voor queer ouderen.

Sluit je aan bij de Roze 50+ gemeenschap

Ben jij op zoek naar informatie, activiteiten en mogelijkheden om elkaar als roze 50-plusser te ontmoeten? Sluit je dan aan bij onze Roze 50+ gemeenschap! Op Roze50plus.nl lees je meer.

Sluit je aan
Logo van Roze Loper. Roze loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen die werken aan sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen.

Vraag een Roze Loper aan via RozeZorg

De Roze Loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen. Instellingen met een Roze Loper-keurmerk maken werk van sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen.

Lees meer
Logo van Respect2Love. Respect2Love is een community voor en door lhbti+ personen met verschillende culturele of religieuze achtergronden.

Sluit je aan bij Respect2Love

Respect2Love is onze community voor en door lhbti+ personen met verschillende culturele of religieuze achtergronden. Samen delen we informatie, advies en organiseren we bijeenkomsten. In ons Respect2Love Empowerment programma ontwikkelen lhbti+ personen met een diverse achtergrond zich tot voortrekkers in hun eigen gemeenschap en de maatschappij.

Lees hier meer
Logo voor Autiroze. AutiRoze is er om lhbti+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel.

Bezoek een event van AutiRoze

AutiRoze is er om lhbti+ met autisme hun plek te laten vinden in de regenboog gemeenschap, de autisme gemeenschap en de samenleving als geheel. Ze organiseren regelmatig leuke en gezellige ontmoetingen.

Bekijk de website
Logo van Roze Gebaar. Roze gebaar is de online gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbti's) in heel Nederland.

Sluit je aan bij Roze Gebaar

Roze Gebaar is de online gemeenschap van, voor en door dove en slechthorende lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen (lhbti’s) in heel Nederland. Op RozeGebaar.nl vind je informatie over homo- en biseksualiteit en genderidentiteit en een overzicht van activiteiten door het hele land.

Bekijk de website hier
Logo van Zonderstempel. Zonderstempel is een website van en voor lhbti+ personen met een verstandelijke beperking.

Bekijk onze website Zonder Stempel

Zonderstempel.nl is een website van en voor lhbti+ personen met een verstandelijke beperking. In hun ontmoetingscafe’s organiseren ze regelmatig gezellige en fijne bijeenkomsten.

Hier vind je meer informatie
Logo van Switchboard. Switchboard is er voor alle lhbti+ personen en voor ieder ander die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor nodig heeft.

Word vrijwilliger bij COC Switchboard

Switchboard is er voor alle lhbti+ personen en voor ieder ander die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor nodig heeft. Je kunt hier praten en vragen stellen zonder beoordeeld te worden.

Meld je aan