Terug naar overzicht

‘Iedereen moet een X in diens paspoort kunnen krijgen’

Nanoah Struik komt met COC op voor jouw belangen. ‘Bij COC’s lijsttrekkersdebat kon ik mijn vraag stellen aan de politici die erover gaan.’

‘Ik ben de eerste in Nederland die op basis van diens non-binaire identiteit een X in hun paspoort kreeg. Dat vond ik heel cool, als jonkie van 19 uit Drenthe. Inmiddels krijgen steeds meer mensen een X in hun paspoort.

Makkelijk was het niet. Ik moest naar de rechter met een advocaat. Als bewijs brachten we een verklaring in van een genderpsycholoog. Niet iedereen wil zo’n psychologisch traject, niet iedereen heeft het geld en de tijd voor een juridische procedure.

COC stelde me in de gelegenheid om tijdens hun lijsttrekkersdebat mijn vraag voor te leggen aan de politici die erover gaan: hoe gaan we een X in je paspoort eenvoudig toegankelijk maken voor iedereen?

De aanwezige lijsttrekkers gaven aan dat ze ermee aan de slag willen. Het onderwerp is als één van de beloften opgenomen in COC’s Regenboogakkoord, ik hoop dat het daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Dat ik een X kreeg in mijn paspoort werd ook opgepakt door de media. Vooral online kreeg ik een teringzooi aan verschrikkelijke reacties over me heen. Mensen zeiden dat ik mezelf van kant moest maken, dat ik een X op mijn grafsteen moest krijgen.

Ik heb de lijsttrekkers daarom ook gevraagd om met maatregelen te komen tegen discriminerend geweld. Ook daarmee beloofden ze aan de slag te gaan. Ik hoop dat ze het menen, want we zijn drie jaar verder en de hatelijke reacties blijven komen. Zodanig dat ik overweeg om me een poos uit het publieke debat terug te trekken.

Al leer ik ook om te gaan met hatelijkheden. Iemand schold me uit voor ‘genderkwiebus’, dat vond ik een prima naam voor mijn podcast.’

Zelf vrijwilliger worden, net als Nanoah?

Hier lees je meer over de mogelijkheden.

Beeld Ernst Coppejans – tekst Caspar Pisters