Terug naar overzicht

‘Ik breng jongeren van kleur samen bij Jong&Out’

Aydin Karadag zet zich in voor LHBTI+ jongeren bij COC Haaglanden. Hieronder lees je zijn verhaal. ‘Het is fijn om iemand te kennen met een vergelijkbare achtergrond als jijzelf.’

Voor tieners in een grote stad is het al lastig genoeg om gelijkgestemden te vinden. Wanneer je zoals ik uit een omgeving komt als het Westland – onder Den Haag – is het nog een slag moeilijker. Een club als Jong&Out, COC’s jongerengroep waar je op een veilige manier LHBTI+ leeftijdsgenoten kunt ontmoeten, had mij wel geholpen denk ik.

Mijn vriend was een tijdje begeleider bij Jong&Out Den Haag. Hij vroeg of dat misschien ook iets voor mij was. Vervolgens was ik er anderhalf jaar lang begeleider en daarna een jaar coördinator. Zelf ben ik half Turks, half Nederlands. Het viel mij op dat er helemaal geen jongeren van kleur bij de bijeenkomsten waren, terwijl in Den Haag wel veel mensen van kleur wonen.

Juist ook voor LHBTI+ jongeren uit deze groep is het belangrijk om te zien dat homo zijn niets bijzonders is, en om iemand te kennen die een vergelijkbare achtergrond heeft als zijzelf. Door contact aan te halen met andere maatschappelijke organisaties heb ik een aantal jongeren van kleur bij Jong&Out kunnen betrekken. Nog niet in de mate die ik wil – het blijft lastig – maar het is beter dan niets.

Inmiddels zit ik in het bestuur van COC Haaglanden, met jongeren en Jong&Out in mijn portefeuille. Met COC wil ik aan alle jongeren laten zien dat LHBTI+ zijn niet iets raars is. Ik ben inmiddels heel comfortabel met mezelf maar zelfs nu heb ik soms nog last van geïnternaliseerde homofobie. Het idee dat homo zijn wél raar is, bekruipt me soms nog steeds. Dus ook ik heb nog groei door te maken.’

Zelf vrijwilliger worden, net als Aydin? Hier lees je meer over de mogelijkheden.

Beeld Ernst Coppejans – tekst Caspar Pisters